Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că toţi cetăţenii români care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim, Germania, au primit drepturile salariale cuvenite.
Din cei 42 de muncitori români de la acea fermă, 22 vor să se întoarcă în ţară, 15 vor să rămână în Germania, iar ceilalţi cinci nu au comunicat o decizie.
“În urma demersurilor Consulatului General al României la Bonn şi potrivit informaţiilor obţinute de către reprezentanţii oficiului consular, MAE precizează că toţi cetăţenii români care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim au primit drepturile salariale care li se cuveneau”, se arată într-un coumunicat de presă transmis, joi seară, de MAE.
MAE menţionează că atât Ambasada României la Berlin, cât şi Consulatul General al României la Bonn au făcut demersuri pe lângă autorităţile federale germane pentru soluţionarea cât mai rapidă a situaţiei cetăţenilor români. De asemenea, reprezentanţii diplomatici au contactat Asociaţia Fermierilor Germani pentru sprijin în vederea identificării unor locuri de muncă în cadrul altor ferme pentru persoanele care doresc continuarea activităţii în domeniul agricol, fiind identificate 120 locuri de muncă.
“Totodată, ca urmare a vizitei efectuate de un reprezentant al Consulatului General al României la Bonn la ferma în cauză la data de 20 mai, părţile implicate au convenit întocmirea unei situaţii cu cetăţenii români care doresc să îşi continue activitatea în domeniul agricol şi sunt de acord să fie relocaţi la alte ferme”, arată MAE.
Potrivit sursei citate, în prezent, la ferma din Bornheim se află 42 de cetăţeni români, dintre care 22 au solicitat sprijin în vederea repatrierii, 15 şi-au manifestat dorinţa de a rămâne în Germania şi de a îşi continua activitatea la o altă întreprindere, iar alţi cinci nu au comunicat o decizie cu privire la intenţiile viitoare.
Consulatul General al României la Bonn întreprinde toate demersurile necesare pentru identificarea celei mai potrivite opţiuni de repatriere a cetăţenilor români care au exprimat solicitări în acest sens.
În acest context, MAE precizează că, joi, un grup de 11 cetăţeni români care îşi desfăşurau activitatea la o altă fermă de pe teritoriul Republicii Federale Germania au părăsit teritoriul acestui stat către România, cu sprijinul Consulatului General al României la Bonn şi a comunităţii româneşti din zonă.
“Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii diplomatice şi oficiilor consulare ale României de pe teritoriul Republicii Federale Germania tratează astfel de semnalări cu toată responsabilitatea şi păstrează legătura cu autorităţile germane competente, acordând asistenţa consulară necesară, în limita competenţelor legale şi cu respectarea măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19”, mai scrie în comunicat.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut, miercuri, o vizită la ferma din Bornheim unde lucrau muncitorii sezonieri români care au protestat la Bonn. În urma discuţiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat să plătească lucrătorilor toate sumele restante, a transmis Ministerul Muncii.