Premierul Ludovic Orban spune că profesorii trebuie să se adapteze astfel încât să poată să predea şi la clasă şi online.
Cadrele didactice trebuie să se adapteze astfel încât să poată să predea şi pentru copiii din clasă şi pentru cei care urmăresc lecţiile online, a declarat miercuri prim-ministrul Ludovic Orban.
Ludovic Orban: “E necesară o adaptare”
“E necesară o adaptare, cadrele didactice trebuie să înţeleagă faptul că situaţia în care ne găsim este o situaţie în care trebuie să punem pe primul plan sănătatea copiilor şi că trebuie să se adapteze, astfel încât să poată predea şi pentru copiii din clasă şi pentru copiii care urmăresc lecţiile online. Este foarte important acest lucru şi sunt convins că marea majoritate a cadrelor didactice au înţeles acest lucru, mulţi au participat la toate programele de training organizate pe perioada verii”, a spus Ludovic Orban, la sediul PNL.
Premierul a fost întrebat dacă este mulţumit de ghidul elaborat de Ministerul Educaţiei pentru profesori, în condiţiile în care unele cadre didactice s-au arătat nemulţumite de faptul că nu vor avea timp să predea cursurile şi în clasă şi online.
Pot părinţii opta pentru şcoala online? Răspunsul dat de ministrul Educaţiei
Monica Anisie susţine că părinţii copiilor cu vârstă şcolară pot cere ca fiii sau fiicele lor să participe la cursuri online doar dacă pot face dovada că, fie copilul, fie cineva din familie suferă de boli care ar putea fi agravate de COVID-19.
„Deocamdată, normele prevăzute de ordinul comun permit părinţilor care au în familie persoane cu un a anumit risc la îmbolnăvire să solicite unităţii de învăţământ continuarea învăţării de acasă. Deci copilul poate să continue cursurile în sistem online după ce părintele face o evaluare a stării de sănătate a membrilor din familie”, a declarat Monica Anisie.
Întrebată dacă părinţii pot opta pentru şcoala online fără a avea o astfel de situaţie în familie, Anisie a precizat că, în acest moment, normele nu prevăd această posibilitate.
„Acum, în conformitate cu normele pe care le-am aprobat, nu are această posibilitate pentru a opta decât, repet, fie dacă este copilul bolnav şi va fi expus riscului la îmbolnăvire sau dacă în familie există o persoană care s-a putea afla sub riscul accentuării îmbolnăvirii”, a adăugat Anisie.
Ministrul a precizat că cei mai mulţi dintre elevi au deja certificate emise de medicul de familie privind faptul că suferă sau nu de boli cronice.
Anisie a precizat că ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei poate fi modificat.