Indiferent de mediul în care activezi, cu siguranță ai întâmpinat măcar o dată această problemă! Dar câtă importanță i-ai acordat și cât de vizibile au fost consecințele?
Epuizarea la locul de muncă – o problemă ce există, dar a cărei importanță este minimizată de justificări precum succesul se atinge prin muncă grea și asiduă, inferență care, luată mot a mot, poate da naștere unei psihopatologii suficient de periculoase.
Cunoscută drept job burnout, epuizarea la locul de muncă poate provoca atât daune fizice cât și psihice ce conduc la scăderea productivității în câmpul muncii, dificultăți de relaționare, epuizare emoțională, probleme legate de absentism, de satisfacția personală, izolare socială, declin al stării de bine mintale precum și a stimei de sine.
Cum recunoști simptomatologia?
- Lipsa motivației: manifestată prin pierderea intersului față de activitatea pe care o prestezi, precum și apariția monotoniei (a plictiselii), a lipsei de energie și a sentimentelor de dezinteres vizavi de sarcinile și îndatoririle job-ului.
- Dificultăți de concentrare: ceea ce adesea realizai cu ușurință acum necesită un efort suplimentar din partea ta, lucru ce poate avea drept consecință scăderea productivității.
- Sentimente de tensiune, iritabilitate, furie: tensiunea acumulată îți provoacă o agitație psihomotorie greu de ținut în frâu.
- Tulburări ale somnului: stresul pe care-l experimentezi la locul de muncă generează o stare de anxietate ce te ține captiv noaptea într-un amalgam al gândurilor intruzive.
- Izolare socială: necesitatea de a te distanța de colectivitate pentru a rumina asupra gândurilor și sentimentelor apăsătoare.
- Scăderea stimei de sine: incapacitatea de a-ți mai recunoaște meritele pentru performanțele tale, gânduri autocritice manifestate cu exagerare.
Când apare epuizarea?
În timp! Este rezultatul expunerii prelungite la factori generatori de stres. Nu apare de pe o zi pe alta, dar este ușor de lăsat să alunece-n derivă, neglijând semnele timpurii.
Când este cazul să intervii?
Cu siguranță înainte de a fi prea târziu! Imediat ce realizezi că randamentul la locul tău de muncă scade, că activitățile satisfăcătoare în trecut devin brusc inconfortabile, când ajungi la constatarea conform căreia săvârșirea unor erori profesionale pot avea un impact major asupra stării tale de bine.
Cum alegi să intervii?
Prin psihoterapie, îți sugerăm noi! Solicitând ajutor de specialitate, înțelegând că omul din fața ta nu caută să te judece sau să te condamne, ci mai degrabă să te ajute să înțelegi cauzele, să contracarezi consecințele și să găsești o rezolvare favorabilă problemei tale.
Iar pentru cei cărora timpul alocat mersului fizic la un cabinet de psihologie este neîndestulat, pentru cei care răzbesc cu greu între viața de familie și cea profesonală, pentru oamenii cărora le-ar fi mai ușor să deschidă laptop-ul sau telefonul din deplasare și să discute, scutind astfel nervii din trafic și costurile deplasării, platforma psiholog.ro vine în sprijinul oamenilor cu posibilitatea programării online a ședințelor de terapie.
Simplu, eficient, dar profesionist!
Programează o primă întâlnire cu terapeutul pentru o ședința de psihoterapie online