Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, marți seara, la conferința de presă de la Cotroceni, despre măsura luată recent de Sloviacia privind testarea întregii populații. Ce a răspuns șeful statului: experții nu sunt convinși că o testare în masă împotriva noului coronavirus aduce un rezultat palpabil, afirmă Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a susținut marți seara, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă, după întâlnirea cu reprezentanți ai sistemului de sănătate în care au fost discutate măsurile pentru gestionarea crizei de coronavirus și pentru suplimentarea locurilor la ATI. Iohannis a fost întrebat despre posibilitatea ca România să adopte strategia testării în masă de SARS-COV-2, după modelul Slovaciei.
“Slovacia este singura țară care și-a propus un astfel de demers. Premierul slovac ne-a și informat. Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil. Dacă noi doi ne testăm acum și rezultatul este negativ, oricare dintre noi este posibil să ia boala mâine, iar rezultatul a devenit irelevant. OMS nu recomandă testarea masă, ci în baza unei anchete epidemiologice, așa cum se întâmplă și la noi. Dar așteptăm să vedem ce aduce testarea în masă din Slovacia și putem să ne facem o gândire”, a declarat marți Klaus Iohannis.
Peste 3,6 milioane de cetăţeni, reprezentând circa două treimi din populaţia Slovaciei, au participat în acest weekend la programul naţional de testare gratuită pentru COVID-19 a întregii populaţii, primul de acest fel desfăşurat de o ţară de la începutul actualei pandemii.
Vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, a lansat marți un atac dur la adresa Guvernului liberal. Ea spune că singura măsură prin care se poate stopa răspândirea noului coronavirus este ignorată de Guvern: este vorba de testarea extinsă a populației și izolarea pozitivilor.
“Calculați câți oameni au murit în aceste șase luni și care ar fi avut o șansă să evite infectarea dacă Guvernul nu ar fi blocat testarea!”, a acuzat Gabriela Firea.
Gabriela Firea cere schimbarea protocolului de testare astfel încât orice persoană care prezintă risc de infectare să fie testată gratuit.
“Costul mare al testelor e prohibitiv pentru foarte mulți cetățeni care sunt responsabili dar care nu-și permit să plătească această sumă. Au trecut cel puțin 6 luni de când Primăria Generală a propus testarea pe scară largă, pentru izolarea cazurilor pozitive. M-au blocat ca primar, iar acum încep să facă ceea ce propuneam eu atunci”, spune fostul primar al Bucureștiului.