Președintele Klaus Iohannis a organizat o nouă conferință de presă, miercuri seara, după ședința avută la Cotroceni cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat din MAI, Raed Arafat. Klaus Iohannis a menționat că nu se va trece la o carantinare națională după ziua alegerilor, ci se va menține strategia actuală de carantinare zonală.
Președintele Klaus Iohannis a prezentat date de ultima oră privind evoluția infecțiilor cu noul coronavirus în România: “Am solicitat informații privind carantinarea zonală, regională, Aceste date analizate relevă că, începând cu 20 noiembrie, se observă o scădere a infecției cu coronavirus. Am ajuns pe un palier, iar tendința este de scădere. Orice relaxare prematură pereclitează rezultatele obținute”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri seara.
Nu există nicio intenție de a intra în lockdown după alegerile din 6 decembrie, a ținut să precizeze Klaus Iohannis. “Vom păstra abordarea de acum, vom institui doar măsuri de carantinare zonală”, a precizat Iohannis.
Președintele Iohannis a decis ca ceremonia de 1 decembrie de la Arcul de Triumf să fie una restrânsă, fără participarea publicului larg și fără paradă militară. Șeful statului a mai precizat că se va vaccina împotriva COVID-19 dacă acest lucru va ajuta în campania anti-coronavirus.
Președintele Klaus Iohannis a declarat în conferința de presă că nu se discută în momentul de față despre carantinarea Capitalei, cu toate că rata infectărilor este mai mare decât în zonele limitrofe din Ilfov.
“De ce e nevoie de carantinare în localități? Când rata de infectare crește prea mult se impun măsuri suplimentare, adică carantinare zonală, care reduce mobilitatea. Locuitorii se întâlnesc mai rar, inhibând răspândirea virusului. Exemple în orașele carantinate din Cluj (Gherla), Sălaj (Zalău). Se vede pe grafic că din momentul carantinării, foarte rapid creșterea încetinește și după 7 zile începe să scadă rata infectării. În aceste două grafice se vede chiar o scădere accentuată. În Sibiu și Baia Mae se observă aceeași tendință. Pentru a fi mai eficienți și a controla epidemia, pe baza acestor date INSP a actualizat procedura de evaluare a riscului de răspândire într-o localitate în vederea instituirii și ridicării carantinei”, a declarat Klaus Iohannis.
În acest moment nu există intenția introducerii stării de urgență și nici a unui lockdown. Experții spun că în perioada următoare nu este nevoie de noi restricții. Dar trebuie să fim precauți, nu e vor lua înapoi unele restricții. ATI-urile sunt aproape pline și numărul de decese este foarte mare, spune șeful statului, deci nu se poate vorbi acum de o relaxare.
“Veau să fie foarte clar: nu există nici o intenție să promovez o carantină la nivel național după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Sunt politicieni fără scrupule care încearcă să se promoveze cu știri de tip senzațional. Deci lockdown nu se întâmplă. Abordarea s-a dovedit că dă rezultate. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale unde situația o impune. Trebuie eforturi susținute pentru a avea schimbări pozitive. Din păcate, mortalitatea și ocuparea ATI sunt mult prea ridicate. Prea multe persoane mor, prea multe persoane dezvoltă forme severe”, a mai spus Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, de la ora 15:00, o nouă şedinţă de evaluare a modului de gestionare a pandemiei de COVID-19, la care au fost invitaţi să participe premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 25 noiembrie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 la care vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Iohannis a convocat frecvent şedinţe de evaluare a modului de răspuns al autorităţilor la pandemia de COVID-19, precum şi de organizare a vaccinării anti-COVID-19.