Klaus Iohannis a convocat Guvernul la o nouă ședință. Ce măsuri se vor lua

Klaus Iohannis a convocat Guvernul la o nouă ședință. Ce măsuri se vor lua

Președintele Klaus Iohannis a convocat o nouă ședință la Palatul Cotroceni, vineri, de la ora 14:00, privind o serie de măsuri de gestionare a epidemiei.

La ședință vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seară că Guvernul pe care îl conduce va crește pensiile după o analiză foarte serioasă, în funcție de posibilitățile reale.

„Noi am prevăzut în bugetul de stat sumele necesare pentru asigurarea creşterii pensiilor, vom creşte pensiile, dar decizia de creştere a pensiilor nu poate fi luată decât după o analiză foarte serioasă. Noi ne dorim creşterea pensiilor, dar în acelaşi timp vrem să avem garanţia că pensiile vor putea fi plătite, pentru că drumul spre iad este pavat de bune intenţii. Dacă tu creşti un venit public fără să ai resursele financiare şi fără să ai garanţia că ai capacitatea să plăteşti fie salariile, fie pensiile, după prognozele pe care nu le facem numai noi, ci şi alte instituţii financiare, rişti să faci numai rău.

După şase luni, în conformitate cu legea responsabilităţii fiscal-bugetare, vom avea raportul semestrial privind evoluţia economiei. De asemenea, vom face prognozele şi vom consulta toate prognozele făcute de Comisia Europeană sau de alte instituţii (…) şi vom lua decizia în funcţie de posibilităţile reale, efective pe care le vom avea”, a declarat Ludovic Orban, la Realitatea Plus.

Bani de la buget pentru companiile care angajează
Totodată, premierul a mai anunțat și acordarea a 30% din salariul mediu brut companiilor care fac angajări în această perioadă.

„Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puţin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de cetăţeni, de categorii de angajaţi pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenţi, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu îşi găsesc locuri de muncă pe piaţa muncii”, a declarat Ludovic Orban.