UE a făcut o serie de recomandări cetățenilor în caz de război. Astfel, fiecare familie trebuie să aibă apă şi provizii pentru trei zile. Nu trebuie să lipsească batoanele energizante, o lanternă și alte obiecte esențiale pentru a face față situațiilor de urgență. Și șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, la Antena 3 CNN, de ce este important să avem pregătită o „trusă de urgență”.
Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire
Un kit pentru situații de urgență poate face diferența în eventuale momente de panică. Așadar, trebuie să conțină în primul rând suficientă apă, cel puțin 3 l de persoană, cam pentru 3 zile. Și alimentele neperisabile sunt foarte importante, cum ar fi, de exemplu, conservele. Așadar, vorbim despre produse alimentare calorice și nutritive, cum ar fi și mixurile de semințe sau chiar batoanele proteice.
Tot în acest chit putem pune eventual un aparat radio, lanterne sau baterii externe.
În funcție de nevoile fiecăruia, pot fi puse și medicamente. Se pot ține toate aceste produse într-un rucsac, dar foarte important e să verificăm din când în când și termenele de valabilitate.
„În primele 72 de ore autoritățile sunt ocupate să salveze vieți”
„Printre recomandări este una despre care DSU a vorbit mult – trusa de urgență, care se va găsi în aplicația DSU. Trusa de urgență este pentru orice situație care face ca omul să fie izolat sau să existe perturbări a livrării apei, alimentelor, medicamentelor, energiei electrice. Pentru asta se cere un radio cu baterii, iar cele 72 de ore sunt calculate în baza faptului că în primele 72 ore în orice situație de urgență, de regulă, autoritățile sunt ocupate de salvarea de vieți și nu se ocupă în primă fază de susținerea populației cu alimente, cu apă. Ca omul să fie pregătit și să fie chiar o parte de reziliență în situații de urgență atunci se recomandă această trusă de urgență”, a explicat Raed Arafat.
Comisia Europeană a prezentat strategia sa de criză miercuri. La cinci ani de la primele lockdown-uri din pandemia de coronavirus, trei ani de la declanșarea invaziei rusești împotriva Ucrainei și după apariția a numeroase dezastre naturale și șocuri financiare care prezintă un risc aproape permanent, planul este menit să ajute la gestionarea situației, în condițiile în care Europa sare dintr-o criză veche într-una nouă.