Toți proprietarii de animale de companie trebuie să afle! O lege nouă a intrat în vigoare în urmă cu o săptămână și vizează bunăstarea animalelor.
Se schimbă regulile pentru proprietarii de animale de companie din Spania! Guvernul Spaniol a adoptat o lege care permite poliției să îi aresteze dacă își lasă animalele nesupravegheate. Noua lege vizează bunăstarea animalelor și a intrat în vigoare săptămâna trecută.
Noua lege li se adresează proprietarilor de animale care își maltratează animalele de companie. Pentru ei, Guvernul spaniol a legiferat amenzi care ajung până la 200.000 de euro.
Cu toate acestea, legea a stârnit controverse deoarece nu se aplică și taurilor de luptă, câinilor de vânătoare și delfinilor din parcurile marine. Totuși, grupurile dedicate drepturilor animalelor felicită inițiativa, pentru că este prima de felul ei din Spania.
Noua lege interzice achiziționarea de animale de companie în magazine și pe platforme online. Totuși, ea oferă un termen de tranziție pentru ca magazinele să poată găsi noi căi de plasare a acestor animale.
În plus, de acum înainte, animalele de companie vor putea fi achiziționate doar de la crescători autorizați. Totodată, proprietarii vor putea intra cu ele în restaurante și baruri. Prevederile anterioare le impuneau proprietarilor de animale de companie să țină afară animalele.
Executivul spaniol nu a uitat nici animalele sălbatice, precum leii sau tigrii. Ele au fost prin prezenta lege interzise în circuri. Perioada de tranziție pentru acești proprietari de animale este de șase luni. În plus, parcurile marine vor avea încă dreptul de a folosi delfini până la moartea celor pe care îi dețin deja.
În Spania, există aproape 29 de milioane de animale de companie, însă 300.000 de animale sunt abandonate anual. Noua lege îi obligă pe proprietari să își asigure, înregistreze și să își instruiască animalele.
Totuși, aceste din urmă prevederi au fost amânate din cauza instabilității guvernului spaniol.
AnimaNaturalis, un grup de apărare a drepturilor animalelor, a demarat o campanie intensă pentru includerea câinilor de vânătoare în noua lege. Aceste animale nu au fost însă incluse în noile prevederi.
Grupul susține că sute de câini sunt abandonați sau chiar spânzurați în februarie, la încheierea sezonului de vânătoare.
„În ceea ce privește câinii de vânătoare, este o bătălie pe care am pierdut-o, din păcate, pentru câinii de vânătoare. Proprietarii acestor câini nu au vrut ca ei să fie înregistrați. Dar, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, este o veste bună faptul că toți câinii ar trebui să fie înregistrați. (…)
Simpla existență a acestei legislații de pionierat la nivel de stat este o realizare pentru mișcarea pentru drepturile animalelor, care a reușit să plaseze drepturile animalelor în centrul agendei politice în mod permanent”, a declarat pentru Euronews Aida Gascon, de la Animanaturalis.