Rechinul care dă târcoale litoralului românesc îi îngrijorează pe români. Află când a fost văzut ultima dată „câinele de mare”.
În Marea Neagră trăiesc și rechini. Aici se regăsește specia denumită și „Câinele de mare”, care este mult mai mică și mai timidă. Din acest motiv nu stă pe țărm, ci în mijlocul mării.
Specialiștii spun când a fost văzut ultima dată pe litoralul românesc.
După cazul șocant în care Roxana Donișan a fost ucisă de un rechin, oamenii se tem de zonele cu apă multă.
Românii vor să știe dacă rechini de acest tip trăiesc și în zona României. Răspunsul este unul pozitiv, însă specialiștii spun că nu este motiv de îngrijorare. Există rechini, însă de o specie diferită față de cei din Marea Roșie.
Când apare rechinul din Marea Neagră
Cercetătorii au început să studieze cu mare atenție Marea Neagră, asta de când a fost descoperit cazul româncei ucise de rechin în Egipt, astfel că au constatat că rechinul de aici este pe cale de dispariție.
„Câinele de mare” este singura specie de rechin din Marea Neagră. El a fost pescuit intens. La ultima monitorizare făcută între 1981 și 1991, populația de rechini din Marea Neagră era în scădere cu 60%.
Experții au declarat că specia este pe cale de dispariție. Rechinul a fost văzut ultima oară acum cinci ani. Atunci scufundătorul Dragoș Popescu l-a fotografiat la cinci kilometri și jumătate în larg, în apropiere de epava din stațiunea Costinești.
În Marea Neagră trăiește o singură specie de rechin, aceasta fiind squalus acanthias, cunoscută și sub denumirea de „câinele de mare”. Deși există, nu este motiv de îngrijorare, fiindcă potrivit specialiștilor trăiește doar în adâncuri.
Masculii rar depășesc 1,5 metri, iar femelele 1,7 metri, având între 6 și 14 kilograme. Tot despre acestă specie se știe că este cea mai fricoasă, iar de-a lungul anilor, în apele românești ale Mării Negre nu au fost raportate atacuri asupra oamenilor sau astfel de tragedii.