Imaginile nepăsării vin de lângă București. Străzi neasfaltate la 10 km de Capitala României

Imaginile nepăsării vin de lângă București. Străzi neasfaltate la 10 km de Capitala României

Bragadiru este orașul situat în vecinătatea sud-vestică a Bucureștiului, cu o populație de peste 60.000 de locuitori. La infrastructură lucrurile nu stau așa de roz și nu dovedesc că ne aflăm la mai puțin de 10 km de o Capitală Europeană. Străzile neasfaltate te duc cu gândul la perioada din timpul Evului Mediu.

Bragadiru este un oraș ce aparține de județul Ilfov, la ieșirea către Alexandria, fiind un oraș-satelit al Capitalei. Orașul este așezat în partea de sud-vest a județului, la sud-vest de București, pe malurile râului Ciorogârla.

El este traversat de șoseaua națională DN6, care leagă Bucureștiul de Alexandria. Acest drum se intersectează la Bragadiru cu șoseaua județeană DJ401A, care duce spre nord-vest la Domnești, Ciorogârla și mai departe în județul Giurgiu la Bolintin-Vale; și spre sud-est la Măgurele, Jilava (unde se intersectează cu DN5) și Vidra.

Deși este la o aruncătură de băț de București, oamenii trăiesc un adevărat coșmar atunci când natura se dezlănțuie.

La cea mai mică ploaie, străzile neasfaltate sunt inundate de apă. Deși în zonă sunt zeci de blocuri care fac parte din mai multe complexuri rezidențiale sau vile abia construite, străzile din zonă sunt neasfaltate, iar canalizările nu funcționează. Noroi, apă și gropi sunt cuvintele care descriu tabloul modest format la poarta duplexurilor, triplexurilor și vilelor abia construite de către dezvoltatori imobiliari conduși doar de profit.

Românii supraviețuiesc în noile zone rezidențiale mai rău ca în satele rupte de lume. Dezastrul urbanistic se repetă în aproape toate localitățile din jurul Bucureștiului.

Locuiesc în cartiere scumpe, dar merg în cizme de cauciuc
Oamenii care locuiesc în zonă trăiesc un adevărat coșmar. Deși dețin proprietăți scumpe, dimineața când merg să lase copiii la școală trebuie să încalțe cizmele de cauciuc pentru a face față noroiului din fața porții.

Locuitorii spun că s-au mutat lângă București pentru a scăpa de haos și de aglomerație și pentru a le oferi un viitor mai liniștit copiilor, însă nu au luat în calcul și dezastrul de care au parte aproape în fiecare zi.

„La fiecare ploaie, mare, mică, nu are unde să se scurgă. Pământul este argilos, aici trebuie o canalizare. E groaznică infrastructura. E horror aici.”, a mărturisit o femeie.

Apă Ilfov, operatorul public de apă și canalizare recunoaște că cea mai mare problema în Bragadiru este lipsa unei canalizări care să preia apă de ploaie.

„Contractul pentru construirea rețelei pluviale a fost semnat abia în urmă cu o luna și este în valoare de peste 10 milioane de euro. Lucrările vor dura însă cel puțin doi ani. Contractul pentru apă potabilă și canalizarea menajeră este abia în faza de evaluare a ofertelor”, au spus reprezentanții Apă Ilfov, pentru știrileprotv.ro.

Dezastrul urbanistic ar fi început pe vremea primarului Vasile Cimpoeru care a emis autorizații de construire pe bandă rulantă. Edilul a recunoscut clar că el nu s-ar muta în acest oraș nici dacă pimește un apartament contra sumei de un leu. Cimpoeru a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare într-un dosar privind emiterea de certificate de urbanism.

În același dosar, a fost trimis la închisoare și arhitectul șef al orașului. La conducere, a rămas viceprimarul Grigore Dumitru, iar în prezent la cârma orașului Bragadiru se află Gabriel Lupulescu.