Imagini cu ciclonul care se apropie de România. Fenomenul a distrus Europa de Vest

Imagini cu ciclonul care se apropie de România. Fenomenul a distrus Europa de Vest

Mai multe ţări din Europa de Vest şi Europa Centrală au fost ținta unui ciclon periculos. Fenomenul se îndreaptă acum spre Europa de Est. De aceea, zona de vest a României a fost deja lovită de furtuni. În curând, întreaga Românie va fi afectată.

Ciclonul puternic a distrus țări precum Germania și Austria. Fenomenul este pe cale să devasteze și România. Umiditatea mare a aerului mai rece sosit dinspre centrul Europei și temperaturile extrem de ridicate din Ardeal au făcut ca furtunile să fie foarte violente. Vijeliile, grindina și ploile torențiale au făcut ravagii în mai multe orașe, special în județul Alba.

Începând cu data de azi, ciclonul este poziționat în estul Mării Negre, dar aria de presiune joasă este mult mai extinsă. Meteorologii anunță vreme instabilă în tot estul Europei, de la nord până la sud.

Jumătatea de vest a continentului este sub acţiunea unui anticiclon poziţionat peste Arhipelagul

Britanic. Fenomenul aduce vreme frumoasă şi liniştită pe suprafeţe foarte extinse. Totuși, la noi în țară ploile torenţiale cu tunete şi fulgere se vor extinde treptat de la vest către est. Din cauza faptului că temperaturile sunt foarte ridicate, instabilitatea atmosferică va fi foarte mare.

ANM a emis un cod portocaliu de furtuni, valabil până mâine dimineață, pentru trei sferturi din țară. Va fi grindină, vijelii şi cantităţi mari de apă, astfel că riscul de inundaţii este foarte ridicat.

Se vor emite avertizări de tip nowcasting cod roşu în zonele în care cantităţile de apă acumulată vor trece în timp scurt de 80 l/mp.

Cea mai mare parte a României rămâne sub cod galben până miercuri la prânz. Masa de aer foarte cald care a dominat ţara în ultimele săptămâni va fi înlocuită cu una mai răcoroasă.

Vremea liniștită revine de la mijlocul acestei săptămâni.