Iarna ne lovește chiar în mijlocul toamnei! Un val de aer rece pune stăpânire pe România

Iarna ne lovește chiar în mijlocul toamnei! Un val de aer rece pune stăpânire pe România

Iarna ne lovește chiar în mijlocul toamnei! Un val de aer rece pune stăpânire pe România și nu e singura veste proastă. Meteorologii ne avertizează că un ciclon din Marea Mediterană va aduce și la noi ploi și chiar ninsori în zonele de munte. Iar temperaturile sub zero grade vor fi înregistrate începând de mâine și în timpul zilei, nu doar noaptea. Astăzi am avut parte de un exemplu pentru ceea ce urmează.

Așa a arătat astăzi România, la munte și la mare: temperaturile au scăzut brusc, cerul a fost înnorat iar vântul a suflat cu putere.

TEMPERATURI, 7 octombrie, ORA 13:

CĂLIMANI: -3 GRADE
VÂRFUL OMU: 0 GRADE
BÂLEA LAC: -1 GRAD
ȚARCU: -1 GRAD
SUCEAVA: 9 GRADE
PIATRA NEAMȚ: 8 GRADE

MIERCUREA CIUC: 9 GRADE

La peste 2.000 de metri altitudine, pe platoul Bucegi, peisajul este unul de iarnă autentică. Muntele a fost acoperit de

ceață, vântul suflă cu putere iar temperatura care se înregistrează la această oră este de doar minus un grad Celsius. Pe pământ s-a depus un strat de chiciură care mai apoi a înghețat imediat ce temperaturile au scăzut sub zero grade.

Iar ce e mai rău abia urmează. Temperaturile scad cu 10 grade sub valorile normale pentru luna octombrie.

„Vremea va deveni deosebit de rece.(…) Cu siguranță vor fi temperaturi sub zero grade nu numai noaptea, cum s-a întâmplat până acum, dar și ziua.”, a declarat reprezentantul ANM Gabriela Băncilă pentru Știrile Kanal D.

În larg, rafalele depășesc chiar și 80 de kilometri pe oră. Este o viteză care pune în pericol ambarcațiunile mici și mijlocii. Așa că toate porturile de la Marea Neagră au fost închise și manevrele sunt suspendate.

Vântul crește senzația de frig: temperatura resimțită e mai mică decât cea înregistrată de termometre.

Astăzi, pe litoral, rafalele depășesc 50 km pe oră, iar în unele zone se creeaza furtuni de nisip. Marea este foarte agitată, iar valurile măsoară chiar și 3 metri în larg.

„Aceste temperaturi la nivel de gradație a termometrului de 11,12,13 grade vor fi asociate cu un cer noros, cu umezeală și cu intensificări ale vântului.”, a completat Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.

Până mâine este valabil un cod galben de vânt puternic în județul Caraș-Severin. În zilele următoarea vom avea parte și de precipitații în sudul României.

La munte ninge, iar în Carpații Meridionali se va depune un strat consistent de zăpadă. Meteorologii spun că răcirea vremii va fi resimțită din plin inclusiv în primele zile ale săptămânii viitoare în toată țara.