Premierul Nicolae Ciucă a decis înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, structură care are ca obiectiv identificarea de soluții pentru protejarea cetățenilor și a sectoarelor economice de efectele crizei energetice.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a decis înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, structură care are ca obiectiv identificarea de soluții în vederea limitării creșterii prețurilor la energie, a anunțat Guvernul într-un comunicat de presă.
Tot marți, în ședința de Guvern, Executivul a aprobat un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale. Noul OUG va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie, dar nu va avea efecte decât până la 31 martie 2022.
Ce atribuții are noul Comitet interministerial în domeniul energiei
Principalele atribuții ale Comitetului interministerial sunt stabilirea cauzelor creșterii prețurilor la energie și evidențierea posibilelor soluții aplicabile pe termen scurt, mediu și lung, în vederea limitării creșterii prețurilor la energie.
Din Comitet vor face parte reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, ministerului Energiei, ministerului Economiei, ministerului Finanțelor și Agenției Națională pentru Resurse Minerale.
La reuniunile Comitetului participă, în calitate de invitați permanenți, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM“- S.A., Bursei Române de Mărfuri- S.A., precum și reprezentanți ai producătorilor, transportatorilor și ai furnizorilor de energie, ai confederațiilor patronale și sindicale, ai structurilor asociative și ai mediului academic.
Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern
Premierul Nicolae Ciucă a declarat în debutul ședinței de guvern că noul set de măsuri finalizat de Guvern se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali.
“Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem mai bine dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient, cu soluţii în această criză economică. În acest sens, am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a arătat Nicolae Ciucă.
Care sunt tarifele maxime la energie după 1 februarie
Potrivit OUG-ului adoptat azi, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 bani /kwh energie electrică şi 0,31 bani /kwh gaze, indiferent de consum.
Pentru consumatorii casnici cu un consum până la 500 kw/h energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 bani/ kwh la energie electrică şi cca 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.
S-a decis ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească.
Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri şi industria alimentară vom plafona preţurile la 1 leu /kwh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kwh la gaze naturale, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.