Grecia anunță al doilea „lockdown”

Grecia anunță al doilea „lockdown”

Grecia a anunţat joi, prelungirea „lockdown”-ului până la 7 decembrie în scopul limitării îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus, întrucât „povara epidemiologică rămâne ridicată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, citat de AFP.

„Există semne incipiente de reducere a numărului de cazuri de coronavirus. Dacă acest ritm descrescător continuă, presiunea asupra sistemului public de sănătate va scădea şi putem lua în considerare un plan de revenire la o anumită normalitate”, a declarat Stelios Petsas.

Pentru ca locuitorii Greciei să poată ieși din casă trebuie să primească undă verde de la autorităţi, prin SMS. Doar magazinele pentru nevoi esenţiale, supermarketurile şi farmaciile sunt deschise.

Pe lângă creșterea cazurilor de infecţii în ultimele săptămâni în Grecia, s-a constat un număr ridicat de pacienţi în stare gravă îngrijorează îndeosebi experţii şi autorităţile.

În urmă cu o lună, ţara înregistra doar 87 de pacienţi la terapie intensivă, în timp ce numărul lor a depăşit 500 vinerea trecută. De la 667 la 20 octombrie, numărul de contaminări zilnice variază în prezent între 2.500 şi 3.000.
În ultimele zile au fost înregistrate zilnic în medie aproape 100 de decese. În total, 1.902 de decese au fost înregistrate de la începutul pandemiei în februarie în Grecia.

80% dintre paturile din Atena sunt deja ocupate, iar în Salonic, al doilea oraş grecesc ca mărime şi cel mai afectat de coronavirus, guvernul a fost obligat să rechiziţioneze două clinici private săptămâna trecută pentru a face faţă lipsei de paturi.

Serviciile din domeniul sănătăţii au declarat joi că unii pacienţi care suferă de COVID-19 din Salonic vor fi transferaţi la spitale din Atena.