Te-ai gândit vreodată că poți face un gem delicios din banane și ghimbir? Cu un asemenea mix de ingrediente poți să prepari cel mai delicios gem, pe care îl poți consuma cu clătite sau diferite prăjituri. Gândește-te la aroma dulce a bananelor și la gustul iute al ghimbirului – o adevărată savoare, pe care merită să o încerci. Așa că dacă vrei să prepari la tine în bucătărie această rețetă de gem de banane cu ghimbir, iată care sunt următorii pași:
Ingrediente
- 1 kg de banane (3-4 banane mari)
- 1 lime
- 500g zahăr gelifiant
- ½ cană de apă
- 1 bucată de ghimbir proaspăt (aproximativ 2 cm)
Cum se prepară gemul de banane și ghimbir
Pentru început va trebui să storci bine lime-ul într-un bol, astfel încât să obții cât mai mult suc. Taie apoi bananele direct în sucul respectiv, pentru a nu se oxida. Este important să amesteci bucățile de banană, cu sucul de lime, astfel încât acesta să împiedice înnegrirea lor. După ce ai curățat și ghimbirul de coajă, îl poți rade peste banane. De asemenea, poți adăuga și puțină coajă de lămâie rasă, dar nu foarte multă, pentru că altfel există riscul ca gemul să capete un gust amar.
Pune pe foc o cratiță emailată și amestecă în ea apa cu zahărul, pentru a obține un sirop gros. În momentul în care siropul începe să se îngroașe, poți adăuga bananele, sucul de lime și ghimbirul, pe care le vei fierbe încet, timp de jumătate de oră. Este important să amesteci des ingredientele, astfel încât să nu se lipească. În momentul în care gemul începe să devină mai gros, înseamnă că este gata și că îl poți turna în borcane.
Însă, înainte trebuie să te asiguri că borcanele sunt curate și că toate capacele se potrivesc. Iar pentru mai multă siguranță, poți comanda capace twist off sau twist off deep pentru borcane sau sticle.
După ce ai turnat în borcane gemul de banane și ghimbir, ar fi indicat să le așezi la răcit, cu capacul în jos, pentru jumătate de oră.
Beneficiile bananelor
Bananele sunt o sursă bogată de potasiu, care poate ajuta la menținerea sănătății sistemului osos. De asemenea, bananele au un efect antiacid, protejând astfel stomacul împotriva ulcerului gastric.Totodată, o parte dintre substanțele care se găsesc în banane ajută și la eliminarea bacteriilor din stomac, dar și la normalizarea tranzitului.
În plus, consumul de banane este recomandat și de nutriționiști, aceste fructe fiind o sursă foarte bună de vitamina importante, precum B6, C, A și E. De asemenea, acestea conțin calciu, fosfor, magneziu, fier, acid folic și caroten. Iar un mineral important, care se găsește în banane este manganul, care ajută la menținerea sănătății oaselor.
Beneficiile ghimbirului
Ghimbirul este o plantă originară din pădurile tropicale din Asia de Sud, însă, în ultimii ani a devenit extrem de populară și în Europa. Această plantă este folosită de secole întregi atât în alimentație, cât și în medicină, aceasta având o serie de beneficii importante pentru organism. Încă din Antichitate, ghimbirul era folosit pentru ameliorarea problemelor digestive, a tusei sau pentru calmarea durerilor cauzate de reumatism.
De asemenea, ghimbirul este unul dintre cele mai apreciate ingrediente, mai ales în bucătăria orientală, fiind folosit pentru proprietățile sale benefice. Atunci când ghimbirul este fiert, gustul picant devine mult mai intens, iar aroma sa scade. În Thailanda, localnicii consumă ghimbirul crud, pe care îl răzuiesc peste diferite preparate, sau îl amestecă alături de alte condimente pentru a prepara pasta de curry.
Atât bananele, cât și ghimbirul, sunt două alimente bogate în vitamine și minerale, iar ambele au beneficii multiple, așa că le poți consuma cât mai des, mai ales sub forma unui mix, cum este gemul de banane și ghimbir.