Executivul a adoptat un proiect de lege pentru finanţarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi în valoare de 250 milioane de euro

Executivul a adoptat un proiect de lege pentru finanţarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi în valoare de 250 milioane de euro

Joi, 19 august 2021, guvernul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi – COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Ministerul Sănătății a transmis printr-un comunicat de presă faptul că acest contract de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie anul curent, în valoare de 250 de milioane de euro, a fost aprobat de către executiv.

Fondurile vor fi utilizate pentru construcţia viitorului Spital Regional de Urgenţă Iaşi, iar finanţarea face parte din facilităţile întreprinse de BEI, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiţii în infrastructura de sănătate.

Noul Spital Regional de Urgenţă Iaşi – COVID-19 va înlocui infrastructura învechită şi fragmentată a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Iaşi cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural şi medical, al echipamentelor şi tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operaţional de management de spital, financiar, administrativ şi clinic, focalizat pe pacient, mai arată sursa citată.

„Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe etc. Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienţii critici şi cazurile care necesită tehnologie şi expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii şi practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente şi sigure din punct de vedere clinic”, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Sănătăţii.

Conform contractului, finanţarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, diferenţa urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat, după cum va fi necesar, mai precizează Ministerul Sănătății.