„Elibereaza-ti” potentialul ascuns cu ajutorul cartilor de dezvoltare personala

„Elibereaza-ti” potentialul ascuns cu ajutorul cartilor de dezvoltare personala

Modalitatea in care te raportezi la lume si la viata este intrinsec legata de felul in care te raportezi la tine insuti. Tot ceea ce simti fata de tine vei proiecta in afara ta, iar asta iti va influenta toate alegerile pe care le vei face in viata. Cunoasterea de sine este esentiala si este sanatoasa. Dar asta necesita efort, lupta cu proprii „demoni”, caci cel mai mare dusman al tau esti tu insuti.

Invata din experienta altora

A lucra la tine insuti este un proces pe termen lung. A dezvolta anumite abilitati si a-ti schimba anumite comportamente daunatoare sau nocive reprezinta echivalentul unui antrenament asiduu la sala, pentru arderea stratului adipos si definirea muschilor. Creierul este un muschi ce trebuie antrenat. Inteligenta emotionala este la fel de importanta ca si abilitatile cognitive.

Primul pas pe care trebui sa-l faci este sa fii deschis, sa fii dispus sa inveti din experienta altor oameni care au inteles etapele procesului. Citeste carti dezvoltare personala si porneste pe drumul catre tine insuti. Piata acestui gen de literatura este extrem de generoasa. Oamenii au inteles importanta introspectiei si a „inventarului” sufletesc si mental. Iar cei care au deslusit misterele acestui proces paveaza calea celorlalti, impartasind cu ei descoperirile personale prin intermediul cartilor.

Ramai cu ochii pe tinta

In era vitezei si a distragerilor continue, este foarte greu sa ramai concentrat. Insa, acest lucru trebuie sa devina un scop in sine. Inlocuieste retelele sociale cu diferite carti dezvoltare personala si vei descoperi ca viata ta este deja putin mai buna. Scapa de toxicitatea online-ului si cufunda-te in randurile unei carti, fie ea pe hartie, fie ea digitala. Aceasta literatura ascunde o comoara de nepretuit. Experienta unor oameni care au inteles ce e de facut pentru a avea o viata mai buna ar trebui pretuita si fructificata la maxim.

A te cunoaste pare ca e ceva evident, insa, daca vei face un exercitiu, vei constata ca, de fapt, nu este asa. Te cunosti superficial. Exista o latura a ta mult mai adanca, ingropata sub munti de indoiala, sub evenimente traumatizante, sub obiceiuri internalizate de la varste fragede. Cartile de dezvoltare personala reprezinta cheia catre acea parte din tine care te-ar putea ajuta sa duci o viata fericita, care insa nu iti este accesibila. Iar acea parte din tine va ramane inaccesibila daca nu vei reusi sa iti strunesti atentia si iti indrepti toate resursele catre descoperirea de sine. Este necesar sa privesti mai mult in interior si mai putin in exterior.

carti dezvoltare personala

Inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala este un concept relativ nou, insa foarte dezvoltat in cadrul cartilor de dezvoltare personala. Majoritatea acestor scriituri sunt dedicate acestei idei. Inteligenta emotionala reprezinta abilitatea de a recunoaste si procesa corect, atat propriile emotii, cat si ale celor din jur. O persoana cu o inteligenta emotionala dezvoltata va reusi sa gestioneze in mod sanatos sentimentele negative.

Cartile de dezvoltare personala te invata faptul ca sentimentele negative nu reprezinta un aspect ce trebuie ignorat. Ele trebuie constientizate, intelese si integrate, caci sunt specifice naturii umane. Astfel, procesul de cunoastere personala trebuie sa fie unul sincer, autentic.

Iar gandirea pozitiva, un alt concept pe care il vei regasi in aceste carti, se refera la o atitudine deschisa, la nevoia de optimism, insa doar dupa ce ai realizat o „inventariere” sincera a partilor negative. Nu poti gandi pozitiv fara sa stii care sunt lucrurile care te tin din progres.