Începutul noului an a venit cu schimbări importante pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere, dar și pentru cei care îl au deja.

Începutul noului an a venit cu schimbări importante pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere, dar și pentru cei care îl au deja.

Începutul noului an a venit cu schimbări importante pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere, dar și pentru cei care îl au deja.

Evenimente rutiere precum cele care au avut loc pe Valea Prahovei, când mai mulți șoferi s-au luat la bătaie, vor putea fi sancționate potrivit Codului Rutier.

„Anul începe cu modificări legislative, vorbind de mai multe propuneri făcute de Poliţia Română, transmise către Ministerul Afacerilor Interne. Astfel că la începutul acestui an ele vor intra în vigoare. Vorbim în principal de sancţionarea comportamentului agresiv în trafic, ceea ce nu era cazul în legislaţia actuală, de la 580 la 728 de lei şi reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Până în prezent, în urma analizelor efectuate, mergeam pe cauza producerii accidentului rutier, şi anume pe neacordare de prioritate, viteză neregulamentară, dar trebuie mers şi pe cauzalitate, pentru că până la urmă cauza principală este comportamentul şoferilor, care poate să fie prevenitv sau agresiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.

Oamenii legii au cerut sancționarea șoferilor agresivi în trafic. În acest moment, modoficarea este în stadiu de proiect, dar există posibilitatea să intre în vigoare în acest an.Flash-urile, claxonatul insistent, slalomul printre mașini sau întoarcerea utilizând frâna de mână fac parte din sancțiunile care ar putea fi introduse în Codul Rutier.
Flas-urile, claxonatul insistent, circularea aproape de un alt autoturism, accelerare excesivă, în gol, întoarcerea autoturismului folosind fâna de mână, dar și circularea pe o roată în cazul motocicletelor.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Rutier, sancțiunile sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Suspendarea permisului ar putea dura și șase luni
Sunt considerate contravenții ce se vor sancționa cu amenzi prevăzute în clasa IV de sancțiuni, dar și cu sancțiuni complementare ce presupun suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tractor agricol sau forestier pentru următoarele fapte:

-depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;

-neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;

-efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.