Elevii români cuceresc cosmosul cu satelitul lor inovator. Iată cum și când va fi lansat!
Elevii români cuceresc cosmosul cu satelitul lor inovator. Cum și când va fi lansat
Al doilea satelit românesc realizat de către elevi a obținut aprobarea în urma testelor și se pregătește pentru lansare în luna noiembrie, când va fi transportat la bordul unei rachete Falcon 9 de la compania SpaceX.
Elevi de la Liceul Internațional de Informatică București, cu sprijinul echipei RomSpace, au dezvoltat cu succes al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission (ROM). Acest nou proiect, denumit ROM-3, a trecut cu brio prin evaluările mecanice și electrice efectuate în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit.
Picosatelitul, cunoscut sub numele de „Space Starling,” este complet funcțional și pregătit pentru misiunea sa spațială. Urmează ca în luna octombrie să fie instalat pe rachetă, în vederea lansării programate pentru luna noiembrie.
Lansarea satelitului „Space Starling” reprezintă un pas important în dezvoltarea capacităților spațiale ale țării și în consolidarea poziției României în domeniul tehnologiei spațiale.
„ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim”, a declarat Filip Bușcu, liderul echipei de elevi români, potrivit Antena3 CNN.
ROM-3, al doilea satelit dezvoltat de echipa de elevi, este un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 centimetri, reprezentând o versiune extinsă a predecesorului său, ROM-2. Acesta este dotat cu o tehnologie mai avansată și complexă, inclusiv o cameră de 5 megapixeli. Scopul principal al misiunii sale este să colecteze date din spațiu referitoare la scoarța terestră, cu receptarea acestor date urmând să se realizeze prin intermediul rețelei internaționale de radioamatori.
Satelitul va fi lansat cu o rachetă Space X
Lansarea satelitului este programată pentru luna noiembrie și va avea loc la Vandenberg, California, cu ajutorul unei rachete Falcon 9 de la compania SpaceX.
Satelitul va efectua o orbită în jurul Pământului la o altitudine de 550 de kilometri, cu o viteză impresionantă de 28.000 de kilometri pe oră. Va completa un ciclu de 15 orbite în jurul planetei în fiecare zi și va trece deasupra teritoriului României de două ori pe zi. Pentru transmiterea datelor colectate, va utiliza frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.
Echipa de elevi care a realizat acest proiect inovator este formată din Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic și Alexandru Peticaru. Acești tineri talentați reprezintă viitorul promițător al cercetării spațiale din România și aduc o contribuție semnificativă dezvoltării capacităților tehnologice ale țării în domeniul spațial.