Nasul reprezintă un punct central al feței, definind trăsăturile unei persoane și oferindu-i un aer mai distins sau mai jucăuș. Dar ce facem când nasul nu mai funcționează cum ar trebui? Deviația de sept este un diagnostic comun, în rândul acelora care au experimentat de-a lungul timpului probleme respiratorii ale căilor aeriene superioare și nu numai. Afecțiunea poate exista, de asemenea, fără niciun simptom.
Septul este cartilajul din nas care separă nările. De obicei, se află în centru și împarte nările în mod egal. Un sept neuniform este foarte frecvent. Potrivit Academiei Americane de Otolaringologie, acesta se întâlnește la 80% dintre oameni. Un sept deviat necesită asistență medicală numai dacă provoacă alte probleme de sănătate sau are un impact negativ asupra calității vieții (1).
Cauzele deviației de sept
Un sept deviat poate fi o moștenire congenitală. Acest lucru înseamnă că o persoană care afișează simptomele acestei afecțiuni s-a născut cu ea. Mai există, desigur, cazul în care septul a suferit modificări în urma unei răni la nivelul nasului. Această condiție este specifică atleților din sporturile de contact sau celor care au suferit accidente cu un puternic impact fizic (1).
Deviația de sept se agravează odată cu vârsta (1), dar simptomele pot fi ameliorate prin tratamente prescrise de medic. De asemenea, există și soluții chirurgicale, așa cum este septoplastia. Despre aceasta poți afla mai multe aici.
Simptomele deviației de sept
Printre simptomele deviației de sept se numără:
- Obstrucția uneia sau a ambelor nări;
- Sângerări nazale;
- Dureri faciale;
- Respirație zgomotoasă în timpul somnului;
- Preferință pentru a dormi pe o anumită parte;
- Alternarea obstrucției nărilor, respirând pe rând cu câte una (2).
În unele cazuri pot apărea complicații precum
- Gură uscată;
- Senzația de presiune;
- Probleme în timpul somnului (2).
Când trebuie tratată deviația de sept
Deviația de sept poate afecta calitatea vieții unei persoane. De la dificultăți de respirație, până la infecții frecvente, aceasta poate cauza o suită de probleme ale tractului respirator. Printre tratamentele comune prescrise de medic pentru reducerea simptomelor se numără:
- decongestionante;
- antihistaminice;
- spray nazal cu steroizi;
- benzi nazale (1).
Există posibilitatea ca la un moment dat, tratamentele simptomatologice să nu mai funcționeze. În acest caz, alternativa pe care medicul o poate recomanda este cea chirurgicală. O septoplastie este de obicei o procedură de una până la două ore, pacientul putând merge acasă în aceeași zi. Operația de septoplastie are trei etape:
- Anestezia – chirurgul folosește anestezie locală și generală pentru a asigura confortul pacientului. Anestezia locală amorțește zona, iar anestezia generală adoarme pacientul în timpul procedurii.
- Reparația – chirurgul separă membrana care acoperă septul, apoi îndepărtează cartilajul și osul care este deviat. Medicul înlocuiește apoi membranele și le suturează împreună prin cusături.
- Bandajarea – chirurgul va umple nasul cu tifon și pot exista, de asemenea, bandaje exterioare, în funcție de cum este necesar.
Majoritatea chirurgilor preferă să efectueze o septoplastie simplă, iar uneori se poate face o intervenție chirurgicală pe sinusuri (pentru a le deschide) sau o rinoplastie (o remodelare a nasului). Tipul de intervenție chirurgicală depinde de recomandarea medicului în urma unui consult în prealabil.
Printre factorii luați în considerare de medic atunci când recomandă septoplastia sunt enumerați vârsta, starea generală de sănătate, condițiile preexistente, operațiile anterioare, consumul de alcool, tutun sau stupefiante (3).
Operația este o soluție care nu scoate pacientul din rutina sa mai mult de o zi, dar nici medicamentația nu este o soluție de evitat. Discută cu doctorul tău despre opțiunile pe care le ai la dispoziție și urmează recomandările sale.
Referințe:
- Gabbey, Amber Erickson. “Deviated Septum: Symptoms, Causes and Treatments.” Healthline, Healthline Media, 8 Mar. 2019, https://www.healthline.com/health/deviated-septum#_noHeaderPrefixedContent.
- “Deviated Septum.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 14 Sept. 2021, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deviated-septum/symptoms-causes/syc-20351710#:~:text=A%20deviated%20septum%20occurs%20when,is%20displaced%20to%20one%20side.
- “Deviated Septum: What Is It, Causes, Treatment & Symptoms.” Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16924-deviated-septum#management-and-treatment.