Declarația pe proprie răspundere, obligatorie începând de astăzi. Cât de mare este amenda

Declarația pe proprie răspundere, obligatorie începând de astăzi. Cât de mare este amenda

Începând de astăzi, persoanele care se deplasează în afara localității sunt obligate să aibă completată declarația pe ropria răspundere. În cazul în care sunt opriți de polițiști și nu prezintă documentul, cetățenii riscă amenzi uriașe.

Amenzi uriașe pentru cei care încalcă legea
Odată cu intrarea în vigoare a legii pentru starea de alertă, vor fi aplicate amenzi uriașe, această măsură fiind inclusă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Persoanele care nu vor avea la ele declarația pe propria răspundere atunci când ies din localitate, riscă amenzi de până la 2.500 de lei. În document trebuie justificat motivul real al deplasării, acesta fiind în concordanță cu motivele premise de autorități pentru deplasări.

Sancţiunile sunt menţionate în lege, iar prevederea care vizează declaraţia este inclusă în articolul 65, litera m): „circulaţia persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile şi, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă”. Amenzile date de polițiști începând de astăzi variază între 500 şi 2.500 lei (articolul 66. litera a).

Sancțiuni pentru persoanele care nu poartă mască
Începând cu data de 15 mai, toți cetățenii sunt obligați prin lege să poarte mască de protecție în spațiile închise, mijloacele de transport, la locul de muncă sau în alte zone cu risc de transmitere a infecției cu COVID-19. În cazul nerespectării acestor măsuri, se vor aplica amenzile prevăzute în legea nr. 55.

„Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei, potrivit monitorulexpres.ro.