Israelul este de departe “țara cea mai vaccinată” împotriva noului coronavirus. Cu toate acestea, curba infectărilor cu COVID-19 nu corespunde așteptărilor.
În ciuda faptului că Israelul este țara cu numărul cel mai mare de persoane vaccinate împotriva noului coronavirus, cazurile de COVID-19 sunt încă în creștere în toată țara, potrivit site-ului Refinery29.
Conform presei din Israel, peste 75 din 100.000 de israelieni sunt infectați cu coronavirus, comparativ cu SUA, spre exemplu, unde sunt 40 de bolnavi la o sută de mii de cetățeni. În același timp, numărul morților de Covid din Israel se ridică în prezent la peste 5.100, în mai puțin de un an urcând de la cifra de doar 281 morți (în luna mai 2020).
Noua variantă a virusului- B.1.1.7, care a fost găsită pentru prima dată în Regatul Unit- a fost creditată cu ratele crescânde de infecție pozitivă din întreaga Europă, deci și în Israel.
„Carantina de la noi este foarte afectată de mutația britanică”, a declarat Yoav Kisch, viceministrul sănătății din Israel, pentru rețeaua de radio a armatei Israel Defense Forces, după cum a raportat Financial Times. „Numărul de infectpru, pe care-l vedeam că scade într-un ritm mult mai rapid acum scade mult mai lent”, a precizat oficialul de la Tel Aviv.
Deși Israelul și-a încheiat sâmbătă cel de-al treilea lockdown național, centrul de informare asupra coronavirusului de la Tel Aviv se teme de o nouă creștere a infecțiilor până în martie din cauza ridicării restricțiilor COVID-19 prea curând.
De asemenea, spitalele din țară sunt încă copleșite de pacienți și nu toată lumea de peste 60 de ani a fost complet vaccinată. Încetarea carantinei prea curând ar putea repeta o greșeală din primăvara anului trecut. După ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a încurajat în luna mai 2020 pe cetățeni să iasă și să se distreze, ceea ce a urmat a fost o vară de „fără cadru general pentru testare, fără un sistem național de urmărire a contactelor”, potrivit unui înalt oficial fără nume discutat cu The Intelligencer.
Cifrele Ministerului Sănătății din Israel arată că 531 de persoane în vârstă de peste 60 de ani, din aproape 750.000 vaccinate cu ambele doze, au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Adică 0,07% din total.
De asemenea, din cei testați pozitiv, doar 38 au avut nevoie de spitalizare, dezvoltând forme moderate sau grave ale bolii. Au fost înregistrate 3 decese, dar e posibil ca cei care au murit să se fi infectat înainte ca vaccinul să activeze sistemul imunitar.
Până la începutul lunii februarie, Israelul și-a vaccinat mai bine de jumătate din întreaga populație.