Dacian Cioloș, primele reacții după ce Iohannis l-a desemnat prim-ministru

Dacian Cioloș, primele reacții după ce Iohannis l-a desemnat prim-ministru

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare pentru soluţionarea crizei politice, că a decis ca Dacian Cioloş să fie desemnat pentru postul de prim-ministru.

,,Partidele au venit cu diferite abordări, propuneri, aşa cum reprezentanţii le-au prezentat şi opiniei ipublice. Din aceste propuneri am reţinut una, pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de premier pe Dacian Cioloş”,
a declarat Iohannis.

Dacian Cioloş, în vârstă de 52 de ani, ales recent preşedinte al USR PLUS, are oportunitatea de a redeveni premier la aproape şase ani de la momentul în care a preluat pentru prima dată şefia Executivului, la acel moment, pe fondul presiunii sociale create după incendiul din Colectiv şi cu voturile PSD şi PNL.

Președintele Klaus Iohannis a susținut că în discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii partidelor a reiterat importanţa unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent de cine preia guvernarea, să se gestioneze situaţia pandemică, creșterea preţurilor la energie şi să se ia măsuri pentru ca celelalte preţuri să nu crească, să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin PNRR şi să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.

,,Am reiterat importanţa pregătilor pentru perioada de iarnă şi am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru romîni şi nu certurile politice între diferiţi actori”, a punctat Iohannis.

Dacian Cioloș, primele reacții după ce a fost desemnat prim-ministru
,,Preşedintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiţi, aşa cum am şi anunţat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării şi să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză şi pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forţelor politice”, a declarat Cioloş.

Acesta a precizat că va avea o şedinţă de Birou Naţional pentru stabilirea echipei de negocieri şi a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Principalele linii sunt gestionarea pandemiei, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR, susține Cioloş.

Cu toate acestea, și USR a transmis, printr-un comunicat oficial, că este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să iniţieze imediat negocieri cu PNL şi UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză.

,,În această seară are loc o şedinţă de Birou Naţional pentru stabilirea echipei de negocieri şi a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR. USR susţine în continuare că cea mai bună soluţie pentru România astăzi este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru şi cu un program de guvernare, care să fie respectat de partenerii de coaliţie”, transmite USR.