Practicat săptămânal, tenisul îți permite să atingi o condiție fizică foarte bună, într-un timp relativ scurt. Antrenamentele specifice sunt concepute astfel încât să stimuleze masa musculară, să genereze mai multă rezistența fizică și să îmbunătățească postura.
Totodată, tenisul este un sport care te ajută să analizezi în timp real dinamica oricărui punct jucat, astfel încât să iei cele mai bune decizii pentru a câștiga. În privința alegerii unui echipament de tenis potrivit, o serie de idei merită subliniate:
1. Alegerea unei rachete de tenis
Te pregătești de primele antrenamente, însă nu deții o rachetă a ta? Pentru primele întâlniri pe teren cu antrenorul, poți utiliza o rachetă de tenis împrumutată de la un prieten. De asemenea, ai putea testa mai multe modele de la un centru cu articole sportive, pentru a vedea ce produs este mai confortabil pentru tine.
Factorii de care trebuie să ții cont, în cazul unei astfel de achiziții, sunt următorii:
- lungimea rachetei de tenis – exceptând modelele dedicate copiilor, rachetele de tenis au o lungime-standard (68,5 cm), dar există și modele mai lungi (dimensiune maximă – 73,6 cm) ce asigură forță a loviturii mai mare, da un control mai mic.
- dimensiunea mânerului – normele europene ce reglementează standardele pentru echipamente de tenis prevăd cinci variante: L1 – 105 mm; L2 – 108 mm; L3 – 111 mm; L4 – 114 mm; L5 – 118 mm.
- dimensiunea suprafeței de lovire – variantele omologate sunt: Midsize, Midplus, Oversize și super OS (Oversize); în cazul jucătorilor începători, se recomandă rachete cu o suprafață cât mai mare, pentru a lovi cât mai mult mingea.
- greutatea rachetei de tenis – variantele disponibile sunt: Super Light -252,3 g); Light – 255-269,3 g; Medium – 272,1-294,84 g; Heavy (297,6-309 g); Very Heavy – 311,85 g; rachetele mai ușoare sunt mai simplu de manevrat, în timp ce rachetele mai grele asigura control mai bun asupra loviturii.
- materialul din care este realizată – principalele materiale utilizate în prezent sunt aluminiul (greutate redusă și control excelent – recomandat pentru tenismeni începători) și grafitul (precizie a loviturilor ridicată, mai multă forță – recomandat pentru tenismeni experimentați).
- racordajul rachetei de tenis – poate fi din fire naturale (elasticitate optimă, sensibilitate ridicată la precipitații) sau din fire sintetice (rezistență ridicată); din punct de vedere al densității firelor, aceasta poate fi scăzută, medie sau ridicată.
2. Alegerea mingilor de tenis
Mingile de tenis pot fi alese în funcție de specificul terenului pe care te antrenezi, sau pe care joci alături de prietenii tăi. Ținând cont de acest aspect, poți opta pentru:
- Mingi de tenis extra-duty: recomandate pentru terenuri cu o suprafață dură
- Mingi de tenis regular-duty: recomandate pentru terenurile de tenis acoperite
- Mingi de tenis high altitude: recomandate pentru terenurile de tenis aflate la altitudini mari, deoarece au o valoare diferită a presiunii, astfel încât să poată fi utilizate într-un astfel de context, fără a influența dinamica jocului / antrenamentului.
3. Alegerea unei ținute de tenis
În cazul antrenamentelor sau al meciurilor recreaționale, optează pentru o ținută confortabilă, compusă din piese vestimentare cu materiale respirabile. Rolul acestora este de a permite o ventilație optimă, astfel încât transpirația să nu fie reținută în țesătură.
O pereche de pantaloni (lungi sau scurți, în funcție de sezon sau de specificul terenului), un tricou și o șapcă (în cazul unui antrenament desfășurat la prânz) reprezintă îmbrăcămintea de bază pentru un jucător de tenis amator.
Alegerea încălțămintei pentru tenis se raportează la talpa modelului respectiv. Aceasta trebuie să fie mai robustă, pentru a oferi stabilitate în cazul opririlor sau schimbărilor de direcție bruște. De asemenea, pe suprafața acesteia trebuie să existe striații specifice anti-aderență, ce contribuie la prevenirea unor posibile alunecări pe teren.
Tenisul reprezintă o modalitate excelentă de a te menține în formă, iar antrenamentele specifice, sau meciurile împotriva unor prieteni, impun nevoia achiziționării unui echipament specific. Ales în funcție de criteriile de mai sus, vei căpăta experiență într-un timp relativ redus, astfel încât practicarea acestui sport să îți producă o adevărată plăcere.