Cum reușește Italia să evite al doilea val de coronavirus, după ce a fost devastată de primul

Cum reușește Italia să evite al doilea val de coronavirus, după ce a fost devastată de primul

Al doilea val al pandemiei de coronavirus mătură Europa de la un capăt la altul în ultimele zile sau săptămâni. După experiența tragică din primul val de coronavirus, Italia pare să stea acum departe de criza generală.

Italia a fost un simbol al primului val al pandemiei de coronavirus. A fost prima țară din lume care a intrat în lockdown general, spitalele sale – în special din orașe ca Bergamo și Cremona – s-au luptat să facă față exploziei de cazuri și a existat o creștere accentuată a deceselor.

Pe măsură ce teama de un al doilea val stăpânește Europa, Italia pare să facă față mult mai bine decât în alte țări, cum ar fi Franța, Spania și Marea Britanie, scrie Bloomberg.

În ultimele două săptămâni, Italia a înregistrat puțin mai puțin de 35 de cazuri la 100.000 de locuitori – comparativ cu aproape 315 în Spania, aproape 200 în Franța și 76 în Marea Britanie.

Numărul de decese medii a fost în Italia de 0,3 la 100.000, o treime din cifrele înregistrate în Franța și de zece ori mai puțin decât în cazul Spaniei. Cifrele Italiei sunt acum apropiate de cele ale Germaniei, care a fost lăudată ca un model de gestionare solidă a pandemiei.

Care este secretul Italiei în valul 2 de coronavirus
Până acum, Italia a reușit să evite introducerea de noi restricții, instituite în alte părți ale Europei. Marea Britanie a anunțat că restaurantele și pub-urile se vor închide la ora 22:00. și că vor exista amenzi usturătoare pentru cei care nu poartă măști de protecție.

Măsuri similare au fost introduse în Franța. În Italia, viața socială continuă relativ nestingherită – chiar dacă guvernul a forțat cluburile de noapte să se închidă din nou după un șir de noi cazuri Covid în vară, în special pe insula Sardinia.

Potrivit Bloomberg, două lucruri pot ajuta la explicarea performanței bune a Italiei în evitarea unui al doilea val de virus. Primul este eficiența sistemului de urmărire epidemiologică, de identificare și izolare a contactelor celor care au teste pozitive.

Italia testează aproximativ 100.000 de oameni pe zi și doar 2% dintre aceste teste sunt pozitive, ceea ce este scăzut în comparație cu alte părți din Europa. Această răspândire mai lentă decât în altă parte poate fi explicată și de al doilea factor: italienii par a fi destul de buni în ceea ce privește purtarea măștilor și menținerea distanței sociale.

Medicii sunt, de asemenea, încrezători că au devenit mai buni în tratarea Covid-19 – deși acest lucru ajută doar la explicarea ratei scăzute a mortalității, nu a numărului limitat de cazuri.

Guvernul de la Roma trebuie să rămână în continuare alert în fața pericolului reprezentat de valul doi pandemic. Știm că italienii s-au conformat pe larg cerinței de a purta măști în primăvară și totuși au trecut săptămâni înainte ca numărul deceselor și al cazurilor să scadă. Este complet posibil ca Italia să se confrunte cu un al doilea val întârziat, în comparație cu Franța și Spania.