Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cum recunoști intoleranța la gluten și când trebuie să consulți un medic

2 mai 2022
in Timp liber

Intoleranța la gluten poate fi caracterizată drept o boală comună. Reprezintă reacția adversă a organismului în urma consumului de alimente care conțin gluten, o proteină găsită în grâu, secară și orz. În cazul în care suferi de boală celiacă sau de sensibilitate la gluten, este recomandat să urmezi o dietă fără gluten, ceea ce poate fi o provocare. 

Cu ce poți substitui grâul?

Există o mulțime de opțiuni fără gluten disponibile pentru a înlocui grâul (sorg, quinoa, ovăz, hrișcă, amarant, mei, porumb, orez brun). De la furnizarea de antioxidanți până la reducerea riscului de îmbolnăvire, aceste cereale hrănitoare fără gluten pot aduce beneficii semnificative sănătății. 

De asemenea, nu uita să te răsfeți cu delicioase snacksuri fără gluten. Chiar dacă suferi de această boală, acest lucru nu înseamnă că trebuie să suferi și din cauza consumului de alimente fade.

Există mai multe elemente declanșatoare ale intoleranței la gluten [1], principalele cunoscute fiind boala celiacă, sensibilitatea non-celiacă la gluten și, nu în cele din urmă, alergia la grâu. Fiecare dintre aceste trei forme de intoleranță la gluten pot provoca o simptomatologie deosebit de variată, multe dintre ele neavând nici o conexiune cu aparatul digestiv.

Semnele clinice ale bolii celiace

Boala celiacă este cea mai gravă formă de intoleranță la gluten. Este o afecțiune autoimună de care suferă aproximativ 1% din populație și poate duce la afectarea sistemului digestiv [2]. Poate declanșa o gamă largă de semne clinice, inclusiv afecțiuni dermatologice, dezechilibre gastrointestinale și schimbări ale dispoziției.

Iată câteva dintre cele mai comune simptome ale bolii celiace:

  1. Scaune urât mirositoare, uneori cu o consistență modificată (diareice) sau stări de constipație;
  2. Oboseală;
  3. Reacții ale pielii, precum dermatita herpetiformă [3];
  4. Depresie și anxietate;
  5. Pierdere în greutate inexplicabilă;
  6. Anemie feriprivă;
  7. Declanșarea unor tulburări autoimune [4], precum tulburările tiroidei, diabetul de tip 1, bolile hepatice autoimune și bolile inflamatorii intestinale;
  8. Dureri articulare și musculare, deoarece persoanele care suferă de această afecțiune pot avea un prag mai scăzut de activare a neuronilor senzoriali care provoacă dureri la nivel muscular și articular [5];
  9. Amorțeala picioarelor sau a brațelor poate fi cauzată de prezența anumitor anticorpi [6].

Simptomatologia sensibilității non-celiace la gluten 

Deși boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranță la gluten, unii oameni pot suferi, de fapt, de sensibilitate non-celiacă la gluten [7], o formă mai ușoară de intoleranță la gluten care poate provoca totuși numeroase simptome.

Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome cauzate de sensibilitatea non-celiacă la gluten:

  1. Balonare;
  2. Diaree și constipație;
  3. Dureri de stomac;
  4. Dureri de cap;
  5. Oboseală;
  6. Depresie și anxietate;
  7. Durere;
  8. Uitare și dificultate în gândire.

Simptomele alergiei la grâu

Alergia la grâu este un tip de alergie alimentară care face ca sistemul imunitar al organismului să reacționeze la anumite proteine ​​​​din grâu, inclusiv glutenul și alți compuși. Este mai frecventă la copii decât la adulți [8]. De fapt, se estimează că aproximativ 66% dintre copii (eșantionul pe baza căruia s-a realizat studiul a fost reprezentat de 50 de copii), depășesc alergiile la grâu până la vârsta de 12 ani.

Iată câteva dintre cele mai comune simptome ale alergiei la grâu:

  1. Erupție cutanată;
  2. Probleme digestive;
  3. Congestie nazală;
  4. Anafilaxie.

Intoleranța la gluten poate avea numeroase simptome. Cu toate acestea, este bine de știut că majoritatea simptomelor din lista de mai sus pot avea și alte explicații.

Dacă te confrunți în mod regulat cu unele dintre ele fără o cauză aparentă, atunci este posibil să reacționezi la glutenul din alimentația ta. Se recomandă să apelezi la opinia unui medic specialist (nutriționist), care să poată stabili un diagnostic corespunzător și să îți explice care sunt cele mai bune opțiuni pentru tine.

Referințe:

  1. Balakireva, Anastasia V, and Andrey A Zamyatnin. “Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.” Nutrients, U.S. National Library of Medicine, 18 Oct. 2016, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27763541/. Accesat în  29.04.2022.
  2. Caio, Giacomo, et al. “Celiac Disease: A Comprehensive Current Review.” BMC Medicine, BioMed Central, 23 July 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/. Accesat în  29.04.2022.
  3. Collin, Pekka, et al. “Dermatitis Herpetiformis: A Cutaneous Manifestation of Coeliac Disease.” Annals of Medicine, U.S. National Library of Medicine, 14 Dec. 2016, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27499257/. Accesat în  29.04.2022.
  4. Casado, Miguel Ángel López, et al. “Celiac Disease Autoimmunity.” Archivum Immunologiae Et Therapiae Experimentalis, U.S. National Library of Medicine, 25 Aug. 2018, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30167716/. Accesat în  29.04.2022.
  5. Yang, Seoyon, and Min Cheol Chang. “Chronic Pain: Structural and Functional Changes in Brain Structures and Associated Negative Affective States.” International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 26 June 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6650904/. Accesat în  29.04.2022. 
  6. Zis, Panagiotis, et al. “Small Fiber Neuropathy in Coeliac Disease and Gluten Sensitivity.” Postgraduate Medicine, U.S. National Library of Medicine, 6 Aug. 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31359810/. Accesat în  29.04.2022.
  7. Roszkowska, Anna, et al. “Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review.” Medicina (Kaunas, Lithuania), MDPI, 28 May 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630947/. Accesat în  29.04.2022.
  8. Czaja-Bulsa, Grażyna, and Michał Bulsa. “What Do We Know Now about IGE-Mediated Wheat Allergy in Children?” Nutrients, MDPI, 4 Jan. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295079/. Accesat în  29.04.2022.
ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Amenințare cu grevă la ANAF. Sindicaliștii cer creșterea salariilor

Părintele Calistrat: „Rugăciunea de Aur este fix la miezul nopţii!” Rosteşte-o acum şi ai să vezi ce putere are:

18

Horoscop JOI, 23 mai 2024. Decizie importantă în afaceri şi o moştenire neaşteptată

23

Moșii de vara 2025: Ce trebuie să dăm de pomană pe 7 iunie

03

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

08

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13

Cum alegi cele mai bune plase de mini fotbal

02

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

Carduri pentru alimente 2025: Data la care urmează să intre banii

11

Rugăciunea mamei care te scoate şi de la fundul mării! Aceasta este:

23

Ce pensie primește un român în 2025 după 15 ani lucrați în grupa I de muncă: Care este noua formulă de calcul

10
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici