Intoleranța la gluten poate fi caracterizată drept o boală comună. Reprezintă reacția adversă a organismului în urma consumului de alimente care conțin gluten, o proteină găsită în grâu, secară și orz. În cazul în care suferi de boală celiacă sau de sensibilitate la gluten, este recomandat să urmezi o dietă fără gluten, ceea ce poate fi o provocare.
Cu ce poți substitui grâul?
Există o mulțime de opțiuni fără gluten disponibile pentru a înlocui grâul (sorg, quinoa, ovăz, hrișcă, amarant, mei, porumb, orez brun). De la furnizarea de antioxidanți până la reducerea riscului de îmbolnăvire, aceste cereale hrănitoare fără gluten pot aduce beneficii semnificative sănătății.
De asemenea, nu uita să te răsfeți cu delicioase snacksuri fără gluten. Chiar dacă suferi de această boală, acest lucru nu înseamnă că trebuie să suferi și din cauza consumului de alimente fade.
Există mai multe elemente declanșatoare ale intoleranței la gluten [1], principalele cunoscute fiind boala celiacă, sensibilitatea non-celiacă la gluten și, nu în cele din urmă, alergia la grâu. Fiecare dintre aceste trei forme de intoleranță la gluten pot provoca o simptomatologie deosebit de variată, multe dintre ele neavând nici o conexiune cu aparatul digestiv.
Semnele clinice ale bolii celiace
Boala celiacă este cea mai gravă formă de intoleranță la gluten. Este o afecțiune autoimună de care suferă aproximativ 1% din populație și poate duce la afectarea sistemului digestiv [2]. Poate declanșa o gamă largă de semne clinice, inclusiv afecțiuni dermatologice, dezechilibre gastrointestinale și schimbări ale dispoziției.
Iată câteva dintre cele mai comune simptome ale bolii celiace:
- Scaune urât mirositoare, uneori cu o consistență modificată (diareice) sau stări de constipație;
- Oboseală;
- Reacții ale pielii, precum dermatita herpetiformă [3];
- Depresie și anxietate;
- Pierdere în greutate inexplicabilă;
- Anemie feriprivă;
- Declanșarea unor tulburări autoimune [4], precum tulburările tiroidei, diabetul de tip 1, bolile hepatice autoimune și bolile inflamatorii intestinale;
- Dureri articulare și musculare, deoarece persoanele care suferă de această afecțiune pot avea un prag mai scăzut de activare a neuronilor senzoriali care provoacă dureri la nivel muscular și articular [5];
- Amorțeala picioarelor sau a brațelor poate fi cauzată de prezența anumitor anticorpi [6].
Simptomatologia sensibilității non-celiace la gluten
Deși boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranță la gluten, unii oameni pot suferi, de fapt, de sensibilitate non-celiacă la gluten [7], o formă mai ușoară de intoleranță la gluten care poate provoca totuși numeroase simptome.
Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome cauzate de sensibilitatea non-celiacă la gluten:
- Balonare;
- Diaree și constipație;
- Dureri de stomac;
- Dureri de cap;
- Oboseală;
- Depresie și anxietate;
- Durere;
- Uitare și dificultate în gândire.
Simptomele alergiei la grâu
Alergia la grâu este un tip de alergie alimentară care face ca sistemul imunitar al organismului să reacționeze la anumite proteine din grâu, inclusiv glutenul și alți compuși. Este mai frecventă la copii decât la adulți [8]. De fapt, se estimează că aproximativ 66% dintre copii (eșantionul pe baza căruia s-a realizat studiul a fost reprezentat de 50 de copii), depășesc alergiile la grâu până la vârsta de 12 ani.
Iată câteva dintre cele mai comune simptome ale alergiei la grâu:
- Erupție cutanată;
- Probleme digestive;
- Congestie nazală;
- Anafilaxie.
Intoleranța la gluten poate avea numeroase simptome. Cu toate acestea, este bine de știut că majoritatea simptomelor din lista de mai sus pot avea și alte explicații.
Dacă te confrunți în mod regulat cu unele dintre ele fără o cauză aparentă, atunci este posibil să reacționezi la glutenul din alimentația ta. Se recomandă să apelezi la opinia unui medic specialist (nutriționist), care să poată stabili un diagnostic corespunzător și să îți explice care sunt cele mai bune opțiuni pentru tine.
Referințe:
- Balakireva, Anastasia V, and Andrey A Zamyatnin. “Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.” Nutrients, U.S. National Library of Medicine, 18 Oct. 2016, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27763541/. Accesat în 29.04.2022.
- Caio, Giacomo, et al. “Celiac Disease: A Comprehensive Current Review.” BMC Medicine, BioMed Central, 23 July 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/. Accesat în 29.04.2022.
- Collin, Pekka, et al. “Dermatitis Herpetiformis: A Cutaneous Manifestation of Coeliac Disease.” Annals of Medicine, U.S. National Library of Medicine, 14 Dec. 2016, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27499257/. Accesat în 29.04.2022.
- Casado, Miguel Ángel López, et al. “Celiac Disease Autoimmunity.” Archivum Immunologiae Et Therapiae Experimentalis, U.S. National Library of Medicine, 25 Aug. 2018, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30167716/. Accesat în 29.04.2022.
- Yang, Seoyon, and Min Cheol Chang. “Chronic Pain: Structural and Functional Changes in Brain Structures and Associated Negative Affective States.” International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 26 June 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6650904/. Accesat în 29.04.2022.
- Zis, Panagiotis, et al. “Small Fiber Neuropathy in Coeliac Disease and Gluten Sensitivity.” Postgraduate Medicine, U.S. National Library of Medicine, 6 Aug. 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31359810/. Accesat în 29.04.2022.
- Roszkowska, Anna, et al. “Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review.” Medicina (Kaunas, Lithuania), MDPI, 28 May 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630947/. Accesat în 29.04.2022.
- Czaja-Bulsa, Grażyna, and Michał Bulsa. “What Do We Know Now about IGE-Mediated Wheat Allergy in Children?” Nutrients, MDPI, 4 Jan. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295079/. Accesat în 29.04.2022.