Începând de anul viitor, valoarea tichetelor de masă acordate acestor persoane ar putea să crească semnificativ. Ministerul Sănătății a aprobat recent un proiect de majorare a valorii acestor tichete de masă.
De anul viitor, donatorii de sânge din România vor beneficia de o majorare substanțială a valorii tichetelor de masă, o măsură menită să stimuleze donarea de sânge și să recunoască contribuția donatorilor la sănătatea publică.
Ministerul Sănătății din România a aprobat recent un proiect pentru majorarea valorii tichetelor de masă pentru donatorii de sânge. Această măsură ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Conform noilor reglementări, valoarea tichetului de masă pentru donatorii de sânge va crește de la 9,57 lei la 40 lei per tichet. În prezent se acordă șapte tichete de masă pentru produse alimentare la fiecare donație de sânge.
„În temeiul atribuțiilor prevăzute la art. 55 lit. f) din Titlul II „Programele naționale de sănătate” al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, structura din cadrul Ministerului Sănătății, responsabilă de elaborarea și coordonarea programelor naționale de sănătate, „propune ministrului Sănătății măsuri pentru îmbunătățirea derulării programelor naționale de sănătate”.
În contextul legal sus menționat și având în vedere: – Referatul nr. AR14988/18.08.2023 s-a aprobat începând cu data de 1 ianuarie 2024, mărirea valorii tichetului de masă pentru donatorii de sânge de la 9,57 lei/tichet la 40 lei/ tichet”, se arată în documentul oficial.
Ce beneficii cei care donează sânge?
Pe lângă majorarea valorii tichetelor de masă, donatorii de sânge din România beneficiază în prezent de o serie de alte avantaje, inclusiv:
O zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, pentru donatorii salariați, sau o zi de scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari. Ziua în care salariatul donează sânge este zi liberă și poate fi plătită dacă prin contractul colectiv de muncă este reglementată astfel (textul de lege nu prevede și obligația plății pentru angajator a acestei zile libere).
Decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării.
Reducere de 50% pentru abonamentul de transport în comun, valabilă o lună, în cazul donărilor efectuate în localitatea de domiciliu sau de muncă.
În plus, donarea de sânge oferă donatorilor oportunitatea de a beneficia de o mini evaluare medicală gratuită, inclusiv măsurarea greutății, tensiunii arteriale, pulsului și temperaturii.
De asemenea, se efectuează un set de analize care pot oferi informații valoroase despre starea generală de sănătate, inclusiv despre posibile boli infecțioase sau alte afecțiuni.
În plus, donatorii pot afla grupa lor sanguină și factorul Rh, și pot solicita un set complet gratuit de analize de biochimie o dată pe an.