Ce sunt camerele foto mirrorless și care sunt avantajele acestora?

Ce sunt camerele foto mirrorless și care sunt avantajele acestora?

Camerele foto mirrorless câștigă tot mai mult teren pe piața aparatelor foto, în special datorită portabilității pe care o oferă, comparativ cu o cameră DSLR. De altfel, nu este de mirare că această tehnologie crește în popularitate, având în vedere că este una dezvoltată destul de recent, ceea ce se traduce printr-o adaptare mai bună la nevoile actuale ale consumatorilor amatori și profesioniști. Totuși, la ce se referă tehnologia de tip mirrorless și de ce ar trebui să iei în considerare și această variantă, dacă te gândești să îți cumperi un DSLR?

Ce este o cameră mirrorless?

Aparatele foto mirrorless poartă și denumirea de MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Cameras – cameră foto cu obiective interschimbabile, fără oglindă), ceea ce sugerează și principala particularitate a acestui tip de camere. Ele folosesc obiective interschimbabile și nu au în componență oglindă, așa cum se întâmplă cu DSLR-urile. În locul oglinzii, multe aparate foto mirrorless de calitate utilizează un senzor de imagine digital prin intermediul căruia transmite imaginea văzută de obiectiv către utilizator.

În general, oglinzile sunt prezente în cazul DSLR-ului, iar prezența lor îl transformă pe acesta într-un aparat cu dimensiuni destul de ridicate. În schimb, camerele mirrorless sunt foarte ușoare, compacte și portabile, ceea ce le face să devină tot mai populare. Din punct de vedere al principiului de funcționare, camerele mirrorless sunt destul de simple, pentru că, așa cum lumina interacționează direct cu senzorul, și utilizatorul vede direct pe ecran, cu ajutorul vizorului electric, modul în care va arăta fotografia. Vizorul electric asigură posibilitatea de a capta imagini de calitate comparabilă cu a unor DSLR-uri de nivel mediu.

Care sunt avantajele camerei mirrorless?

În general, pentru a evidenția punctele forte ale aparatelor mirrorless, ele sunt comparate cu produsele considerate de top în industria foto. Și despre ce altceva poate fi vorba, dacă nu despre aparatele DSLR? Comparativ cu DSLR-urile, camera mirrorless are câteva avantaje deloc de neglijat, inclusiv pentru fotografii care nu practică această activitate doar ca hobby. Iată câteva dintre aceste avantaje:

  • Dimensiunile reduse ale camerei – mult mai ușoare decât DSLR-urile, aparatele mirrorless profită la maximum de lipsa oglinzii, a vizorului și a pentaprismei, astfel că pot cântări între 300 și 600 de grame. Din punct de vedere al dimensiunilor, o cameră mirrorless mare are dimensiuni de 133.1 x 95.5 x 79.7mm. Așadar, sunt foarte practice și ideale pentru drumeții și călătorii. Ușor de transportat grație greutății reduse, aparatele mirrorless sunt și foarte lejer de depozitat datorită dimensiunilor;
  • Performanțe excelente – comparativ cu DSLR-urile, din punct de vedere al valorilor pentru ISO, aparatul mirrorless pune la dispoziția utilizatorului și posibilitatea de autofocus rapid, dar și pe cea de a capta până la 10 cadre pe secundă. Astfel, ele pot fi folosite la un nivel foarte ridicat, iar rezultatele pot fi ușor comparate cu cele ale unui DSLR de nivel mediu;
  • Obiective de calitate – un mare avantaj al camerelor mirrorless constă în posibilitatea de a folosi obiective foarte variate și de a le putea schimba în funcție de preferințe;
  • Silențiozitate – oglinda este principalul factor cauzator de zgomot la utilizarea unui DSLR. Cum aparatele mirrorless nu mai dispun de așa ceva, ele sunt foarte silențioase;
  • Calitatea pozelor – dacă excludem aparatele DSLR de top, care sunt utilizate de fotografii profesioniști, atunci aparatele mirorrless pot fi cu ușurință comparate cu DSLR-urile, din punct de vedere al calității fotografiilor efectuate. Iar acest lucru se datorează, în principal, senzorilor APS-C pe care îi utilizează, senzori folosiți și de DSLR-urile medii sau entry-level. Acest aspect transformă camera mirrorless într-o variantă excelentă pentru drumețiile, vacanțele ori plimbările tale prin oraș.

Aparatele foto de tip mirrorless sunt tot mai populare, grație dimensiunilor și a greutății reduse, dar și a calității fotografiilor care pot fi efectuate cu ajutorul lor. Ele sunt silențioase, oferă posibilitatea unor obiective de calitate și ating performanțe comparabile cu cele ale unui DSLR de nivel mediu.