Despre plantarea brazilor în curtea casei există o serie de superstiții care mai de care mai rău prevestitoare. În acest articol ne propunem doar să trecem cât mai multe în revistă, deși nu încurajăm pe nimeni să creadă în ele. Nimeni nu a putut demonstra până în acest moment că toate aceste mituri sunt reale, deși există tot felul de exemple pe care oamenii le dau în sprijinul lor.
În Moldova, se spune că dacă plantezi un brad în curte, moare cineva din familie, pe când în Muntenia, există superstiţia că bradul plantat în grădina casei aduce ghinion în familie. De asemenea, bătrânii spun că nu este deloc bine ca o familie să planteze în brad în curtea deoarece, mai devreme sau mai târziu, familia se va destrăma.
Dar bradul este și un simbol pozitiv: de-a lungul timpului și în diverse zone ale României, bradul de naștere era dăruit de părinti sau de rude nou-născutului pentru a-l păzi pe acesta de duhurile și ursitoarele răuvoitoare. Bradul dăruit nu era tăiat, ci doar ales în padure, iar pe scoarța lui se încrusta numele sau însemnul familiei nou-născutului. La fiecare aniversare a copilului, părintii și rudele veneau la brad, îi închinau ofrande și rosteau rugăciuni. După datină, tânărul lua el apoi în grijă bradul, frate spiritual, neglijarea copacului echivalând cu desconsiderarea propriei persoane, conform misiuneacasa.ro.
Potrivit unei credințe arhaice, bradul sădit într-o livadă făcea pământul mai mănos și recolta bogată. La început, tăierea unui brad avea loc numai în cadrul unui ritual, în care ofrandele și darurile trebuiau să răscumpere întrucatva sacrilegiul tăierii. Pierzându-și cu timpul caracterul sacru, lemnul de brad a devenit în chip firesc materia primă de construcție a troițelor, a stâlpilor monumentali și a altarelor. Dar împodobirea bradului este o tradiție precrestină, care își are rădăcinile în cele mai vechi timpuri, cu mult înainte de nașterea lui Hristos.
Sursa: misiuneacasa.ro, Realitatea