Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri, ora 16.00, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), după cum a transmis Administrația Prezidențială încă de săptămâna trecută. Pe ordinea de zi a ședinței se va afla situația din Afganistan și cota de refugiați pe care România ar putea să o asume.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte, miercuri, începând cu ora 16,00, la Palatul Cotroceni. Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei este inclusă tematica referitoare la situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru România.
Prim-ministrul Florin Cîţu a precizat vinerea trecută că discuţiile referitoare la o eventuală cotă de refugiaţi afgani în România vor avea loc în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi la nivelul Uniunii Europene.
“În ceea ce priveşte o eventuală cotă de refugiaţi în România, aceste discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene şi după aceea vom discuta şi în România. Bineînţeles, vom discuta şi în şedinţa de CSAT de săptămâna viitoare”, a arătat premierul într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Duminică, 22 august 2021, a fost evacuat din Kabul și ultimul român care solicitase repatrierea din Afganistan. Acesta a ajuns la Islamabad, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit presei, bărbatul care a fost evacuat duminică, 22 august 2021 și care lucra pentru un program ONU, avea dublă cetăţenie, a României şi a Republicii Moldova, a fost evacuat şi ajutat să ajungă în siguranţă în Aeroportul internaţional din Kabul cu sprijinul partenerilor internaţionali, în pofida condiţiilor extrem de dificile din teren.
Ulterior, acesta a fost preluat pe un zbor până la Islamabad, asigurat de parteneri internaţionali.
“Cetăţeanul român evacuat astăzi era ultimul dintre cetăţenii români aflaţi în Afganistan care îşi exprimase dorinţa de a fi evacuat. Astfel, la acest moment, toţi cetăţeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităţilor române se află în siguranţă în afara teritoriului afgan. Celula de criză interinstituţională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, se află în contact permanent cu restul cetăţenilor români aflaţi în Afganistan, care nu au solicitat până la acest moment sprijin pentru evacuare”, a precizat MAE.