Starea de alertă a fost prelungită şi, în acest context, mulţi români se întreabă câte persoane au voie să participe la un botez sau o nuntă în biserică şi restaurant.
Câte persoane au voie la botez, cununie civilă şi religioasă sau nuntă în starea de alertă din 2021? În starea de alertă, sunt interzise petrecerile private, inclusiv botezurile şi nunţile.
De la 1 iunie 2021, însă, evenimentele private vor putea fi organizate.
UPDATE 13 mai 2021: Din 1 iunie, va fi permisă organizarea de nunți, botezuri, mese festive cu un număr de până la 70 de persoane, în aer liber. Dacă participanții sunt vaccinați, este eliminată restricția privind numărul participanților, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis.
UPDATE 11 mai 2021. Premierul Florin Cîțu a făcut declarații de presă, marți, după vizita la Centrul de vaccinare organizat la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare.
Prim-ministrul a anunțat că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona în care vor fi ele, însă o relaxare totală va veni abial la al doilea pas, de la 1 august.
Florin Cîţu mai promite că tot de la 1 iunie se va găsi o soluţie să reînceapă organizarea de nunți sau botezuri, în condiţiile în care, la nivel naţional, aproximativ 250.000 de astfel de evenimente au fost amânate din cauza pandemiei.
“Bineînţeles că ştiu problema cu evenimentele private şi anul acesta cu siguranţă vom găsi o soluţie să înceapă de la 1 iunie aceste evenimente private. Vom vedea dacă putem să mergem pe testare, cum se va face testarea. Suntem flexibili la soluţii. Acesta e roul Comitetului interministerial. Vin cu propuneri, ele sunt îmbunătăţite”, a precizat șeful Guvernului.
UPDATE: Organizatorii de nunți se oferă să facă experimente. Vor evenimente la care invitații să precizeze dacă sunt vaccinați sau au trecut deja prin boală. Cei care nu sunt în una din cele două situații, ar urma să fie testați înainte de nuntă și retestați după 14 zile.
Reprezentanții industriei propun inclusiv introducerea unui registru al participanților, care să poată fi consultat la nevoie inclusiv de autoritățile de control, dar și de medicii epidemiologi.După mult timp, se arată optimiști: spun că au fost chemați pentru prima dată la discuții la nivel înalt în cadrul grupului interministerial pentru revenirea la normalitate.
UPDATE: Sunt trei scenarii propuse Guvernului pentru organizarea evenimentelor, verde, galben și roșu, în funcție de situația epidemiologică.
Organizatorii de evenimente propun că numărul de invitați să fie stabilit în funcție de spațiul pus la dispoziție.
Premierul Florin Cîțu a spus că se discută despre o revenire la normalitate pentru evenimentele de familie, precum nunțile și botezurile, după 1 iunie.
Mai exact, conform legislației prin care a fost prelungită starea de alertă cu încă 30 de zile, se propune “menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente”.
În ceea ce privește activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, acestea “se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, afirmă că ”ceremoniile religioase precum botezul și cununia de la biserică nu intră în această categorie, pentru că există reguli speciale, iar acestea se pot desfășura în prezența a cel mult 16 persoane”.
HOTĂRÂRE nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 arată că “activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”.
La slujba de botez, pot intra în biserică 16 persoane, cu respectarea regulilor de distanțare socială. Totodată, la intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios. Masca este obligatorie în interiorul locașelor de cult, astfel încât să acopere gura și nasul.