Care sunt regulile din interiorul secțiilor de votare în contextul pandemiei. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă odată intrat

Care sunt regulile din interiorul secțiilor de votare în contextul pandemiei. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă odată intrat

Regulile de votare trebuie respectate cu strictețe, în condiții de siguranță maximă, pentru a nu pune în pericol viața celor din jur.

Regulile de votare trebuie respectate cu strictețe, în condiții de siguranță maximă, pentru a nu pune în pericol viața celor din jur. Alegerile locale 2020 se desfășoară în condiții speciale, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, în hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă, au fost prevăzute reguli la urne și în sălile de vot, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Important de precizat încă de la bun început – purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral: alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

De asemenea, este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral, dar și dezinfecţia sediilor secţiilor de votare. Totodată, primarii trebuie să asigure, pe cât posibil, circuite separate de intrare și ieșire din secție. Tot administrațiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă, dar și personalul tehnic care va lua temperatura participanților și îi va îndruma pe alegători. ”Președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15. Accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane”, se arată în hotărârea de guvern.

Alegătorii vor fi nevoiți însă să renunțe la mască pentru a putea fi identificați
Alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care își va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănușile. În vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare; după identificare, alegătorul își va repoziționa masca acoperind nasul și gura, se precizează în hotărârea de guvern privind modalitatea de vot la alegerile din 27 septembrie.