Alfabetizarea permite oamenilor să acceseze informația de care au nevoie, să aibă o productivitate mai mare și să-și atingă întregul potențial de-a lungul vieții. Alfabetizarea permite așadar statelor să se dezvolte și omenirii, în ansamblul ei, să progreseze. Este un prag pe care toate statele trebuie să-l treacă pentru a avea certitudinea creșterii economice. Întrebarea este însă cum pot fi convinși oamenii să citească? În cele mai multe state, școlile se ocupă de acest aspect, fiindcă în aceste instituții învață copiii să scrie și să citească. Testarea competențelor de literație a venit cumva firesc pentru a evalua principalele competențe ale elevilor.
Ce este nivelul de literație
Testele de literație sunt în toate societățile avansate o metodă foarte bună care ajută la identificarea copiilor care au probleme de înțelegere și exprimare a ideilor proprii. Competențele de literație reprezintă capacitatea unei persoane de a citi, înțelege și explica un text. Mai mult decât atât, el trebuie să înțeleagă textul de la prima citire. Cu alte cuvinte, persoana trebuie să utilizeze informațiile din text, să evalueze conținutul și forma acestuia, să reflecteze asupra informațiilor și să folosească acele informații pentru a-și îmbogăți cunoștințele, sau pentru un alt scop practic. Odată ce aceste nevoi ale copilului au fost identificate, pe de o parte poate interveni școala, pentru a corecta deficiențele, dar și părinții.
Cum se măsoară nivelul de literație
Sunt mai mulți factori care pot influența nivelul de literație:
- gradul de complexitate al textului: acest factor ține de lungime, de tipul limbajului, de forma de prezentare, de ideile care compun textul.
- vârsta copilului.
- cunoștințele anterioare ale copilului.
- timpul avut la dispoziție.
Nu trebuie uitat că orice text are un anumit nivel de complexitate, care este dat de lungime, limbajul aferent, ideile prezentate, forma în care sunt prezentate acestea. Toate aceste elemente pot fi mai mult sau mai puțin familiare copilului.
Avantajele testelor de literație
Cel mai important avantaj al testelor de literație este acela că acestea ajută la depistarea analfabetismului funcțional. Astfel de teste pot fi folosite pentru a îmbunătăți capacitatea de înțelegere a unui text de către elev. Trebuie precizat însă că testul singur nu ajută și la rezolvarea situației, este nevoie de testare sistematică și de ajutor din partea profesorilor și părinților pentru ca elevul să depășească acest obstacol.
Testele de literație prezintă și alte avantaje:
- ajută la înțelegerea unui text;
- ajută la interpretarea textului, în funcțiile de cunoștințele pe care elevul deja le avea;
- ajută la formarea unei păreri despre text/informațiile menționate acolo;
- ajută la folosirea ideilor din text.
Testele de literație evaluează nivelul de performanță al elevului pe 3 categorii de competențe:
- localizarea informațiilor în text: identificarea informațiilor de interes din text, identificarea și selectarea ideilor principale dintr-un text.
- înțelegerea textului.
- sintetizarea informațiilor.
În urma testului de literație, elevul primește un raport în baza răspunsurilor date, în care este descris nivelul competențelor de literație la nivelul clasei pentru care a dat testul. Rezultatele sunt date sub forma indicelui de literație, scor care reflectă competența de literație.
Înțelegerea și exprimarea sunt necesare pentru o viață productivă și încrezătoare. Prin testele de literație, părinții au dreptul să știe cum evaluează copiii lor și cum fac școlile față la această provocare competitivă. Astfel de teste îi ajută de asemenea să facă alegeri în cunoștință de cauză. Testele de literație sunt necesare și guvernelor, pentru că acestea au acces la date obiective care demonstrează dacă investițiile publice și politicile în educație funcționează și identifică domeniile care au nevoie de schimbări sau îmbunătățiri.