Avantajele si dezavantajele unui website dezvoltat pe platforma WordPress

Avantajele si dezavantajele unui website dezvoltat pe platforma WordPress

Cand vine vorba de alegerea unei platforme pe care sa va construiti website-ul este foarte probabil sa vi se recomande WordPress. Nu este singura optiune insa in multe situatii este favorita datorita flexibilitatii si usurintei in implementare sau intretinere. In acest articol vom analiza avantajele si dezavantajele unui website creat pe platforma WordPress pentru ca dvs. sa puteti decide daca este momentul sa va alaturati celor care deja utilizeaza aceasta platforma.

In prezent (2020), exista un numar estimat de aproximativ 75 de milioane de website-uri create pe platforma WordPress (sau 38,5% din toate website-urile existente), potrivit unor studii recente. Aceste cifre releva faptul ca WordPress – la inceput doar o platforma de blogging – este acum cel mai utilizat CMS (sistem de management al continutului) de pe piata.

Avantajele unui website dezvoltat pe platforma WordPress

1. CMS usor de utilizat

WordPress este un sistem puternic de gestionare a continutului (CMS) datorita faptului ca la origine era o platforma de blogging. Este foarte usor pentru un administrator sa navigheze prin backend-ul website-ului construit pe WordPress, sa editeze pagini si sa incarce continut nou. WordPress simplifica organizarea continutului fara a fi necesare prea multe cunostinte de gestionare a site-urilor web.

2. Mii de pluginuri

Exista peste 54.000 de pluginuri disponibile pentru utilizatorii WordPress, gratuite sau contra cost. Aceste pluginuri va permit sa personalizati si sa imbunatatiti orice site WordPress. Daca trebuie sa faceti modificari specifice functionalitatii de pe site-ul dvs., este posibil sa existe un plugin care sa faca exact acest lucru. Trebuie insa sa evaluati calitatea acestor pluginuri pentru a va asigura ca nu afecteaza securitatea site-ului dvs.

3. Optimizare SEO

Importanta celor mai bune practici SEO este la un nivel ridicat in zilele noastre iar WordPress contribuie la promovarea acestor bune practici. Exista multe pluginuri SEO disponibile care ajuta la optimizarea continutului, meta tag-urilor, cuvintelor cheie si multe altele – ex. Yoast SEO.

4. Responsive

WordPress dispune de mii de teme, gratuite sau premium. Majoritatea acestor teme sunt „responsive”, adica arata bine pe orice dispozitiv, ajustandu-si design-ul la dimensiunile ecranului. Stim deja ca cele mai multe accesari pe Internet au ca sursa un dispozitiv mobil si prin urmare adaptabilitatea designului website-urilor la diferite ecrane este foarte importanta pentru oferirea unei bune experiente utilizatorilor.

5. Open source

WordPress este o platforma de tip sursa deschisa (open source) si oricine ii poate folosi, studia, modifica si redistribui codul sursa. Multe teme si plugin-uri sunt gratuite sub licenta GPLv2 si fiind un software open-source programatorii WordPress pot partaja in mod deschis codul online.

Utilizarea unei platforme open source este valoroasa si atunci cand lucrati cu un partener sau o agentie terta pentru a va dezvolta site-ul WordPress. Nu veti ramane blocat lucrand cu un software pe care doar un grup mic de dezvoltatori poate lucra. Exista mai multi dezvoltatori WordPress diferiti care au capacitatea de a va gestiona site-ul web daca doriti sa schimbati partenerii de afaceri.

Dezvantajele unui website dezvoltat pe WordPress

In continuare vom vedea de ce WordPress nu este intotdeauna cea mai potrivita solutie (si ce trebuie facut in acest caz).

1. Actualizari

Instalarea actualizarilor este importanta pentru securitatea si functionarea website-ului dvs. WordPress, dar poate cauza probleme majore daca nu este facuta cu atentie. Temele premium WordPress sunt actualizate si imbunatatite des. Aceste actualizari sunt importante pentru a mentine o securitate adecvata pe site-urile web WordPress. Actualizarile pot aduce unele mici probleme unui website, caz in care este posibil sa fie nevoie sa reveniti la o versiune WordPress mai veche.

Pentru a preveni astfel de situatii este importanta verificarea actualizarilor inainte de a le implementa pe website-urile clientilor. Daca nu dispuneti de un dezvoltator sau o echipa IT in cadrul companiei dvs. este recomandat sa apelati la un serviciu de hosting profesionist care sa va asigure intretinerea prompta si fara a riscuri a website-ului dvs. WordPress.

Update-urile pentru core-ul WordPress, tema si pluginurile instalate este important sa fie aplicate de un serviciu specializat pentru a va asigura ca vulnerabilitatile cunoscute sunt eliminate. Este foarte importanta si  monitorizarea antimalware, testarea de vulnerabilitati software, blocarea de atacuri brute-force si monitorizarea integritatii fisierelor.

2. Vulnerabilitati

Fiind o platforma open-source, WordPress atrage multi hackeri. Pentru a atenua acest risc  este intotdeauna recomandat sa va informati inainte de a alege pluginurile si temele pentru site-ul dvs. WordPress. Evaluati intotdeauna calitatea unui plugin WordPress si instalati-l cu prudenta.

3. Viteza

Anumite teme pot avea probleme de codare. O astfel de problema poate reduce viteza website-ului si duce la incarcarea lenta a paginilor. Fara o experienta WordPress anterioara poate fi greu de inteles ce genereaza probleme de performante si ajutorul specializat poate fi necesar.

4. Personalizare

In general exista o tendinta de ezitare cand e vorba  sa investim in personalizare deoarece poate ridica pretul investitiei. WordPress este un instrument foarte flexibildar  daca nu sunteti un expert WordPress si nu dispuneti de unul care sa va ajute sa va dezvoltati website-ul, personalizarea poate fi o problema.

Pentru crearea sau intretinerea unui website WordPress este recomandat sa contactati o companie specializata. Multe dintre dezavantajele enumerate mai sus pot fi eliminate sau evitate reducand efortul financiar necesar pentru crearea si intretinerea websitului dvs.