Anunț OMS: Cei care au suferit reacții grave la vaccinuri vor primi compensații

Anunț OMS: Cei care au suferit reacții grave la vaccinuri vor primi compensații

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a convenit luni, 22 februarie, înfiinţarea unui plan pentru acordarea de compensaţii fără recunoaşterea vinovăţiei în cazul efectelor secundare majore provocate de vaccinurile împotriva Covid-19 în 92 de ţări sărace care vor primi vaccinuri în cadrul programului COVAX, eliminând un motiv mare de îngrijorare în rândul guvernelor beneficiare, transmite Reuters.

Programul, despre care OMS afirmă că este primul şi singurul mecanism de compensare la nivel internaţional în cazul daunelor provocate de vaccinuri, va oferi persoanelor eligibile ”un proces rapid, corect, solid şi transparent”, a anunţat OMS într-un comunicat.

Pentru a se feri pe cât posibil de instanță, OMS va oferi o sumă de bani pentru a nu-și asuma deloc vina pentru efectele severe produse de vaccinul anti-COVID-19.

”Prin acordarea unei sume de compensare fără asumarea vinei, într-un acord complet şi final pentru orice solicitare, programul COVEX are ca obiectiv să reducă semnificativ necesitatea de a recurge la instanţe, care poate fi un proces îndelungat şi costisitor”, arată comunicatul transmin de către OMS.

Întrebările despre gestionarea cererilor pentru compensaţii în eventualitatea unor efecte secundare majore ale vaccinurilor pentru Covid-19, care vor fi probabil foarte rare, au fost un motiv de îngrijorare pentru ţările care urmează să primească vaccinuri prin intermediul programului COVAX. Totodată, țările care îşi finanţează propriile achiziţii de vaccinuri pentru Covid-19 intenţionează la rândul lor să creeze programe de compensaţii.

Planul convenit de OMS, discutat pe parcursul mai multor luni, are rolul să acopere efectele secundare majore provocate de orice vaccin distribuit prin intermediul COVAX până pe 30 iunie 2022, unui grup de 92 de ţări sărace, majoritatea din Africa şi Asia de Sus-Est.

Programul va fi finanţat iniţial de donatori, sub forma unui cost suplimentar pentru toate dozele de vaccinuri distribuite prin intermediul COVAX. Cererile pot fi făcute prin intermediul www.covaxclaims.com, începând din 31 martie 2021.