Prim-ministrul Mihai Tudose a făcut un anunț, într-un interviu pentru Agerpres, care îi vizează pe toți angajații, vârsta de pensionare ar putea crește ,,cu un an, doi”: „Legislația europeană este una, fiecare țară își dimensionează fenomenul în funcția de vârsta, speranța medie de viață din țara respectivă. Când vom ajunge și noi cu speranța de viață la peste 80 de ani, stăm și noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil începând cu peste un an, peste doi ani”.
Cabinetul Mihai Tudose va aproba astăzi mai multe acte normative de mare impact, printre subiecte se numără și pensiile speciale, indemnizația pentru creșterea copilului, dar și legea vaccinării. După aprobarea ordonanțelor de urgență, având în vedere că nu există abilitare pentru Guvern să aprobe unele dintre aceste acte normative, ar urma convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, scrie Observator.
Modificările în ceea ce privește calculul pensiilor se referă la angajații Ministerului de Interne și cei ai Ministerului Apărării Naționale (militari și polițiști), anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, duminică: ,,Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”.
Aceasta a mai afirmat că nicio pensie nu va fi redusă, și că ordonanța se va aplica din data de 15 septembrie: ,,Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă – şi probabil vor fi foarte mulţi cei care vor să iasă la pensie – vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”.
Ea a mai adăugat și că: ,,O să ne confruntăm cu o reacţie foarte nervoasă din partea unora, dar eu cred că trebuie (…) să stopăm o creştere aberantă. Dacă avem în plată pensii de 33.000 de lei şi le lăsăm să se ducă în câţiva ani la 66.000, vă spun că sistemul nu mai ţine, crapă şi atunci suntem obligaţi să luăm nişte măsuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligaţi să le luăm”.
Premierul Mihai Tudose a explicat că trebuie evitate derapajele din ultimii ani: ,,Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (…) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate”.
Întrebată despre indemnizațiile de creșterea copilului, Olguța Vasilescu a declarat că problema va fi rezolvată în maxim două săptămâni, atunci va exista proiectul Ordonanței de Urgență: ,,Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro, cât are Germania. Peste 1.800 de euro nu mai poate să ia nimeni”.
Cel mai incert este proiectul Legii vaccinării, fiindcă depinde de avizul din partea altor ministere. Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se presupune ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.
În plus, la înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, conform Observator.
Sursa: Observator, digi24