Mai multe categorii de angajați vor primi bani în locul voucherelor de vacanță, potrivit documentului publicat de guvernanți.
Guvernul a publicat în transparență decizională Legea privind măsurile fiscale, prin intermediul căreia se vor produce modificări majore în sistemul fiscal din România.
Potrivit proiectului de lege, valoarea voucherelor de vacanță crește de la 1.450 de lei la 1.600 de lei/angajat, însă doar pentru cei cu un salariu de până în 8.000 de lei net. Cu alte cuvinte, angajații din sistemul bugetar care depășesc salariul de 8.000 de lei net nu vor mai încasa vouchere de vacanță.
Important de subliniat este faptul că, la voucherele de vacanță, angajații vor plăti contribuții de asigurări sociale. Cu alte cuvinte, majorarea nu va ajunge la angajați, ci tot la bugetul de stat.
Voucherele de vacanță, acordate doar celor cu venituri de până în 8000 de lei
”(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000 lei”, se arată în documentul publicat de Guvern.
Cine va primi bani în locul voucherelor de vacanță
”(3) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale căror solde nete lunare / salarii nete lunare sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat”, mai scrie în document, potrivit știripesurse.ro.