Alexandru Rafila, semnal de alarmă: „Vom ajunge la o situație mult mai gravă decât până acum”

Alexandru Rafila, semnal de alarmă: „Vom ajunge la o situație mult mai gravă decât până acum”

Avertisment de ultimă oră de la profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Ne apropiem vertiginos de 60 de cazuri la suta de mii de locuitori, cea mai gravă situaţie din Europa iar rata infectărilor este între 8 și 10%, mult mai mare decît în perioada stării de urgenţă, când era de doar 1,5 procente.

Alexandru Rafila: Cifrele au crescut brusc
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, avertizează că situația poate deveni mult mai gravă decât în prezent și spune că nu ne putem aștepta ca numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 să scadă dacă nu vor fi respectate regulile de bază. Rafila i-a criticat pe toți cei care lansează mesaje contradictorii în spațiul public și provoacă multă confuzie în rândul populaţiei.

„Declarațiile contradictorii în spațiul public creează confuzie și vom ajunge la o situație mult mai gravă decât până acum. Pentru mine este preocupant. Rata de infectare e 3,76%. Să nu facem confuzie. Cifrele au crescut brusc la un moment dat, brusc am sărit la 22 000 de teste. Multe țări au început să ceară teste, diferența rezultă din românii care călătoresc”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Și medicul Virgil Musta de la Timișoara a făcut, duminică seară, un apel la responsabilitate și solidaritate, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri.

„Cred că există la ora actuală două Românii: o Românie care se distrează şi o alta care este îngrijorată şi, parte din ea, suferă în spitale. În scurt timp spitalele vor fi copleşite. (…) Am văzut ce s-a întâmplat în Italia în perioada în care nu au respectat regulile şi sistemul de sănătate a fost copleşit. Am văzut ce s-a întâmplat în Franţa, în Spania, în Statele Unite, care au sisteme de sănătate mai bune decât al nostru. Din păcate, trebuie să existe responsabilitate mai mare a concetăţenilor noştri şi poate o solidaritate”, a declarat Virgil Musta duminică, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Judeţele din România cu cele mai multe cazuri de coronavirus, în ultimele 24 de ore
Argeș este judeţul care are cele mai multe noi cazuri de coronavirus confirmate în ultimele 24 de ore. În Argeș au fost confirmate 105 cazuri noi. Urmează Prahova, cu 80 de cazuri, și Dâmbovița, cu 71 de infectări noi. În judeţul Vâlcea sunt 60 de cazuri noi, în condițiile în care de la debutul pandemiei au fost confirmate doar 381 de infectări cu COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.120 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 379 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.