Sezonul estival tocmai ce s-a încheiat, iar mulți dintre români au mers în concediu datorită voucherelor de vacanță pe care le-au primit. Însă, pentru anul viitor, cetățenii nu vor mai beneficia de acești bani. Se propune eliminarea totală a voucherelor de vacanță, în contextul în care Guvernul are de acoperit un deficit uriaș.
În ultima perioadă se vorbește tot mai intens despre deficitul financiar pe care Guvernul îl are de acoperit. În acest context, o serie de măsuri au fost pregătită, însă banii în plus care o să fie colectați nu vor putea acoperi gaura. Așa că măsurile de austeritate se îndreaptă și asupra voucherelor de vacanță pe care românii le primesc.
Adio, vouchere de vacanță
Recent, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a propus eliminarea totală a voucherelor de vacanță pentru bugetari în anii 2024 și 2025. Prin această măsură Guvernul speră să economisească două miliarde de lei pe an.
„Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Pentru moment nu a fost luată o decizie concretă, iar Guvernul are pregătite mai multe scenarii pentru voucherele de vacanță. Până la propunerea lui Marcel Boloș, se lua în calcul varianta ca voucherele să fie anulate doar în anul 2024, iar în ceea ce privește anul 2025 și 2026 acestea să se acorde, însă sub alte condiții.
Mai exact, instituțiile publice ar urma să acorde vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, doar angajaților care au salariu mai mic de 8.000 de lei net lunar.
De asemenea, s-a discutat și despre o măsură specială în ceea ce privește personalul militar, polițiștii, inclusiv cei din penitenciare și personalul instituțiilor de apărare. În aceste cazuri, voucherele s-ar schimbă în decontarea cheltuielilor turistice în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026. Însă, nici această decontare nu se va acorda anul viitor.
Prăbușirea turismului românesc
În cazul în care într-adevăr voucherele de vacanță o să fie eliminate, acest lucru ar reprezenta o lovitură uriașă pentru turismul românesc. Multe unități de cazare supraviețuiesc tocmai datorită voucherelor de vacanță ale bugetarilor.
Potrivit reprezentanților din turism, această decizie ar duce la o scădere de 35%-50% a încasărilor din turism. În cazul implementării acestor schimbări, scenariile sunt și mai negre și se estimează o prăbușire a turismului intern cu 50 % și falimentarea a numeroase companii, în condițiile în care statisticile arată că bugetarii cheltuiau și sume suplimentare celor 1.450 lei (cu o medie de 1.400-1450 de lei cheltuiți în plus).
De asemenea, specialiștii spun că 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanță nu își vor mai permite să meargă în vacanță. Iar alți 20% vor pleca, cel mai probabil, peste hotare.