Statul în picioare este o postură naturală a omului din cele mai vechi timpuri și nu prezintă niciun pericol special pentru sănătate. Totuși, atunci când stăm în picioare pentru perioade îndelungate și facem asta aproape zi de zi, ne putem confrunta cu dureri de picioare, cu umflarea lor, cu oboseală musculară generală, cu dureri de spate, cu rigiditate la nivelul gâtului și umerilor și cu alte probleme de sănătate. În fiecare an, sunt raportate mii de cazuri de leziuni la picioare cauzate de condițiile mediului de lucru. Foarte mulți angajați solicită concediu medical din cauza durerilor de spate și de picioare. Indiferent dacă lucrați într-un depozit de ambalare colete, într-o linie de asamblare în cadrul unei fabrici, într-un atelier sau în construcții, este necesar să aveți grijă de sănătatea picioarelor.
Iată de ce încălțămintea de protecție este necesară dacă activitățile de zi cu zi implică statul în picioare aproape pe tot parcursul programului de lucru:
Încălțămintea de protecție ergonomică împiedică oboseala și productivitatea scăzută
Dacă nu poartă încălțăminte adecvată, multe persoane se confruntă cu oboseală severă, ceea ce duce la o productivitate redusă la locul de muncă. În plus, durerea și disconfortul pot distrage atenția, iar de aici pot rezulta alte răni, accidente, căzături, alunecări sau împiedicări.
Încălțămintea de protecție previne leziunile țesuturilor și mușchilor
Dacă stați în picioare aproape toată ziua, cel mai probabil veți simți consecințele imediat. Statul în picioare și mersul pe o perioadă prelungită pot accelera problemele de sănătate și leziunile țesuturilor moi. Încordarea musculară sau tulburările musculo-scheletice pot provoca răni. Mai ales dacă stați în picioare pe suprafețe de beton, cu atât mai mult aveți nevoie de încălțăminte de protecție. Vezi aici mai multe detalii despre proprietățile pantofilor de protecție, inclusiv ale bocancilor care atenuează efectele negative ale statului în picioare.
Încălțămintea de protecție reduce oboseala musculară
Pentru a preveni stresul, durerea și afecțiunile cauzate de statul în picioare pe o perioadă prelungită, este necesar să purtați încălțăminte de protecție. Asigurați-vă că alegeți dimensiunea corectă, că încălțămintea prezintă caracteristici de susținere și că vi se potrivește perfect. Optați pentru încălțăminte prevăzută cu talpă care absoarbe șocurile, dar și cu talpă intermediară cu rol de amortizare. Tocmai această talpă intermediară vă ajută să stați în picioare toată ziua și creează o barieră de confort între suprafața dură pe care stați și picioare. În momentul în care talpa intermediară se tocește, nu mai poate asigura amortizare. Înlocuiți încălțămintea de protecție atunci când durerile de picioare revin. Foarte importantă este și talpa exterioară, nu doar talpa interioară.
Încălțămintea de protecție ar trebui să vă ofere confort deplin și să reducă oboseala musculară de la nivelul picioarelor, tălpilor și spatelui. Tot pentru a preveni aceste dureri, este recomandat să schimbați frecvent pozițiile, să vă acordați pauze și să vă întindeți corpul, să alternați statul în picioare cu statul pe scaun, să adăugați branțuri în încălțăminte și să efectuați unele exerciții înainte și după programul de muncă. Purtând încălțăminte de protecție la locul de muncă puteți reduce semnificativ riscurile și rănile cauzate de statul în picioare timp îndelungat.