Tencuielile decorative au rolul de a înfrumuseța suprafețele și de a le proteja, pentru a le oferi durabilitate. Pentru a alege în mod corect tencuiala decorativă este nevoie să ai în vedere câteva aspecte, despre care discutăm în cele ce urmează.
Ce este tencuiala decorativă?
Tencuiala decorativă este un material de acoperire a suprafețelor, ce poate fi folosit atât la interior, cât și la exterior. Există o gamă variată de tencuieli decorative din care se pot alege acele tipuri special create pentru fiecare tip de substrat în parte.
Alegerea tencuielilor decorative are în vedere următoarele criterii:
Tipuri de tencuieli decorative
Pentru a putea acoperi cerințele fiecărui proiect în parte, este nevoie de alegerea unei tencuieli potrivite. Tencuielile pot fi:
- Minerale- pe bază de materiale cimentoase;
- Siliconice- au la bază rășini siliconice, pigmenți și aditivi;
- Acrilice- pe bază de rășini acrilice și agregate naturale (nisip fin);
- Silicatice- silicatul de potasiu este ingredientul cheie în crearea acestor tipuri de tencuieli decorative, alături de apă, nisip, microfibre și uneori anumite tipuri de aditivi;;
- Mozaicate- aceste tipuri de tencuieli sunt din ce în ce mai utilizate și au în compoziție granule de nisip sintetic, apă și rășini sintetice. Tencuielile mozaicate oferă un grad mare de protecție la intemperii și șocuri mecanice, fiind cel mai adesea folosite la exterior.
Fiecare tip de tencuială decorativă are rolul de a proteja suprafețele de factori precum: apă din precipitații sau infiltrații, soare excesiv sau chiar mici șocuri mecanice.
Natura substratului
Există unele tipuri de tencuieli care se pot aplica indiferent de tipul substratului, dar și tencuieli care necesită un anumit tip de strat suport. Astfel, există tencuieli speciale care se pot aplica pe beton și zidărie, dar și tencuieli care se aplică pe zidărie sau beton. Este important să fie citite specificațiile produselor, pentru a vedea exact care sunt condițiile de aplicare la nivelul substratului, dar și condițiile uzuale ce țin de temperatură și umiditate.
Substratul este important deoarece vorbim despre anumite diferențe la nivel de porozitate. Astfel, în vreme ce betonul este poros, alte tipuri de substraturi pot fi cu suprafață lină, astfel încât aderența materialului poate fi influențată de acest aspect.
Textura finală a tencuielii și granulația
Textura depinde foarte mult și de modul de aplicare a tencuielilor, însă primul aspect care contează este granulația tencuielii. Granulația influențează aspectul final, iar în funcție de acest criteriu se disting: tencuielile tip bob de orez, tencuielile omogene, tencuieli zgâriate, tencuieli striate sau tencuieli periate.
Granulația este cea care lasă urmele pe suprafețe atunci când materialul este întins cu ajutorul unei gletiere, prin drișcuire. Prin mișcările de aplicare se creează și modelul, pe care îl imprimă tocmai granulele conținute în tencuiala decorativă.
Preț și producător
Tencuielile pot fi alese și în funcție de producător și de preț, pentru că în general produsele calitative pot fi identificate cu ușurință în funcție de aceste criterii. Atunci când cumperi dintr-un magazin foarte cunoscut beneficiezi atât de prețuri bune, cât și de garanția cumpărării unor produse de calitate, depozitate în condiții potrivite, care să poată fi utilizate în concordanță cu cerințele proiectului tău.
Culoarea tencuielii
În prezent există o multitudine de culori de tencuieli decorative din care poți să alegi. Pentru exterior poți opta pentru nuanțe cât mai aproape de naturalețe, cum ar fi cărămiziu, bej, gri sau chiar nuanțe mai îndrăznețe de verde, galben sau roz pal.
Pentru interior poți găsi o întreagă paletă coloristică, așa că poți alege în funcție de caracteristicile proiectului tău și de preferințe.
Alege așadar tencuielile decorative în funcție de aceste caracteristici pentru a fi sigur că ideile tale prind contur așa cum ți-ai dorit. Alege magazinele specializate din care să cumperi tencuielile decorative și transformă-ți casa în spațiul visurilor tale.