Imaginația este un proces cognitiv care se manifestă începând din copilărie, atunci când copiii încep să ia contact cu lumea exterioară. Imaginativ orice este posibil, iar în cazul copiilor imaginația joacă un rol deosebit de important pentru că ea stă la baza creativității și a cunoașterii, aspecte vitale în dezvoltarea mentală a celor mici. Iată cum poți stimula imaginația copilului, ajutându-l astfel să devină un adult pregătit pentru orice provocare.
Cărțile sunt un mod perfect pentru stimularea imaginației
Cu siguranță o carte este mai mult decât o simplă poveste tipărită pe un suport pe hârtie. Cărțile sunt portale spre lumi pline de imaginație, în care personajele pot realiza lucruri cu adevărat speciale. Deși există o multitudine de cărți străine, traduse și ilustrate deosebit și la noi în țară, recomandarea specialiștilor este ca, în funcție de vârsta copiilor, să începi prezentarea cărților autohtone, în limba maternă.
Poți alege autori români de cărți pentru copii de la Editura Arthur și povești cunoscute deja sau mai noi, din seria Arthur Retro de exemplu, pe care să i le prezinți copilului tău, pentru a-l ajuta pe acesta să pătrundă în lumea imaginației.
Cărțile lui Gellu Naum, Alexandru Mitru sau ale altor autori cunoscuți, pot fi piloni de bază în a-i oferi copilului un suport în ceea ce privește dezvoltarea cognitivă și imaginația, pentru că fiecare dintre aceste povești contribuie la stimularea atenției, logicii și a comunicării. Copilul citește, înțelege informația, iar mai apoi este liber să își creeze singur propriile povești, imaginându-și propriile personaje, aventuri sau finaluri.
Jocuri de rol
Psihologii afirmă faptul că jocurile de rol sunt deosebit de eficiente în dezvoltarea imaginației. Astfel, copiii sunt provocați să își imagineze situații sau povești în care participă activ, determinând astfel parcursul jocului în funcție de imaginația lor.
Jocurile de rol influențează foarte mult comportamentul copilului, aducând beneficii reale la nivel de creativitate și formarea caracterului de viitor adult. Prin jocul de rol pot fi corectate comportamentele dificile, pot fi exemplificate situații de viață și pot fi înțelese corect unele informații ce țin de dezvoltarea psiho-socială, iar la baza tuturor acestor lucruri stau imaginația și creativitatea.
Pictură și desen
Pictura este un mod deosebit de stimulare a imaginației, deoarece permite copilului să se exprime prin culoare. Fie că vorbim despre pictură liberă sau despre pictură pe baza reproducerii unor modele, este foarte importantă libertatea lăsată copilului în a-și exprima ideile prin imaginație și creativitate.
Alegerea culorilor, a formelor sau chiar a ideii de bază a desenului sunt aspecte foarte importante. Nu întâmplător specialiștii afirmă că la vârste fragede copiii ar trebui lăsați să se exprime liber prin culoare, fără intervenția unui adult care să îi ghideze.
Spre exemplu, dacă un copil pictează un soare albastru, acest lucru nu ar trebui corectat neapărat, pentru că în unele situații putem vorbim despre imaginație și despre un plus de creativitate, care ar trebui să fie încurajate.
Același lucru se întâmplă și în cazul desenelor cu creioane colorate sau carioci, aceste jocuri fiind deosebit de plăcute de către copii.
Modelaj cu plastilină sau lut polimeric
Jocul cu plastilină sau lut polimeric reprezintă o alegere perfectă pentru stimularea imaginației, așa că acest lucru ar trebui să fie permis copiilor cât mai mult. Deși uneori această joacă implică și un anumit grad de murdărie, specialiștii afirmă că însuși contactul cu materialul de modelare stimulează senzorial și cognitiv, permitându-le copiilor să se dezvolte din aceste puncte de vedere.
Imaginația este deosebit de importantă în dezvoltarea copiilor, atât cognitivă, cât și emoțională. Alege pentru copilul tău cărți și jocuri speciale sau îndrumă-l spre alegerea unei activități cât mai plăcute, cum ar fi arta. În acest fel copilul tău va avea mintea mereu deschisă la lucruri noi și își va exersa abilitățile sociale și de soluționare a oricăror provocări întâlnite.