Tuburile termocontractabile se utilizează pentru a izola firele electrice. Pe lângă faptul că izolează foarte bine, capacitatea acestora de a se contracta la contactul cu o sursă de foc îmbunătăţeşte semnificativ rezistenţa la frecare sau abraziune a firelor, precum şi în cazul expunerii la soare sau intemperii în exterior. În cele ce urmează, îţi prezentăm câteva informaţii despre utilizarea tuburilor termocontractabile.
Ce este un tub termocontractabil
Numele acestui accesoriu îl defineşte complet. Tubul este realizat dintr-un plastic special care, în contact cu căldura, se contractă, adică îşi modifică forma. Unele modele au şi un gel adeziv special în interior care adaugă un plus de aderenţă între tub şi firul acoperit. Tubul termocontractabil acoperă un fir electric pentru a-i spori rezistenţa în diferite condiţii. Prin expunerea la sursa de căldură, se mulează etanş împrejurul firului, iar acesta capătă astfel un strat suplimentar de izolaţie şi protecţie.
Cum utilizezi tuburile termocontractabile
Tuburile termocontractabile nu trebuie să-ţi lipsească din atelier sau din trusa de scule cu care pleci la drum. Orice intervenţie rapidă la sistemul electric al maşinii este mult mai sigură atunci când adaugi acest sistem de protecţie. Modelele cu adeziv în compoziţie asigură o aderenţă superioară şi o îmbinare etanş, rezistentă la apă, umezeală, combustibil sau chimicale. Iată care sunt paşii de urmat pentru aplicarea de tuburi termocontractabile:
Alege dimensiunile corecte
Pentru a alege dimensiunile corecte ale tubului, trebuie să porneşti de la firul pe care va fi aplicat. Ţine cont în special de diametrul final al tubului, nu de cel iniţial, dinainte de termocontractare. Modelele disponibile în piaţă sunt fabricate din diferite compoziţii chimice de plastic, în funcţie de mediul în care vor fi utilizate. Diferă grosimea pereţilor, flexibilitatea, aditivii din compoziţie, dar, mai ales, dimensiunile. Un tub cu diametru prea mare riscă să nu se plieze etanş, deoarece vor rămâne goluri de aer. La polul opus, un tub prea îngust riscă să compromită conexiunea electrică deoarece va aplica o presiune prea mare asupra firelor. Mult mai simplu de ales este lungimea tubului. În funcţie de dimensiunea originală, poţi tăia fix cât ai nevoie pentru îmbinarea necesară. Tubul termocontractabil poate acoperi întreaga lungime a firului, doar zona unei conexiuni sau partea expusă la factori externi de degradare.
Sursa de căldură potrivită
Esenţială pentru aplicarea tuburilor este sursa de căldură. Pentru atelierul propriu, poţi folosi un pistol cu aer cald, alimentat electric sau cu gaz. În cazul lucrărilor pe teren sau în maşină, vei avea nevoie de o sursă alternativă. În funcţie de spaţiul disponibil pentru trusa de scule, aceasta poate fi o butelie de campanie cu gaz sau o simplă brichetă de buzunar.
Cum aplici tubul
Manopera depinde de tipul cablului asupra căruia se aplică. Dacă este un fir rupt sau întrerupt, trebuie să desfaci legăturile, să introduci tubul pe o parte a cablului şi să refaci întreaga conexiune. În continuare, trage tubul în dreptul legăturii, astfel încât să acopere suprafaţa necesară în ambele laturi. Dacă ai la dispoziţie un pistol cu aer cald, îl poţi aşeza pe masă cu sursa de foc în sus, asemenea unei lămpi, pentru a-ţi rămâne ambele mâini libere. În cazul unei intervenţii la un fir întrerupt de la maşină, poţi folosi bricheta cu gaz pentru a termocontracta tubul de jur împrejur.
Utilizarea tuburilor termocontractabile este un proces destul de simplu, realizabil cu puţină îndemânare chiar şi în regie proprie. Foarte important este să foloseşti echipament de protecţie şi să respecţi indicaţiile producătorilor cu privire la fiecare instrument, accesoriu sau unealtă utilizată.