Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) este o verificare a mașinii care se efectuează de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român” (RAR), organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor. Conform legislaţiei rutiere, toate autoturismele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să aibă ITP-ul valabil. Fiecare șofer are obligația efectuării ITP-ului, respectând termenul specific categoriei de vehicul pe care îl conduc.
În situația în care circuli pe drumurile publice cu un vehicul care nu are o verificare ITP valabilă, riști să fii amendat și să rămâi fără certificatul de înmatriculare al maşinii.
Când trebuie să faci verificarea ITP?
Potrivit legislației rutiere aflată în vigoare, maşinile mai vechi de 12 ani vor efectua anual verificarea ITP.
Pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani, ITP-ul se face la un interval de doi ani, iar autoturismele noi vor efectua primul ITP la trei ani de la data primei înmatriculări în România.
Dacă mașina este folosită pentru taximetrie sau școala de șoferi, verificarea ITP trebuie făcută la fiecare 6 luni.
Ce se verifică la o mașină care vine la ITP?
Atunci când soliciți o verificare ITP, inspectorii RAR se vor ocupa în primul rând de identificarea autovehiculului, cu ajutorul seriei și al actelor. Ulterior, vor fi inspectate următoarele aspecte:
– Emisiile de noxe conform normelor Euro specifice;
– Eficiența sistemului de frânare;
– Jocurile elementelor de articulație (pivoți, bielete, capete de bară, bucșe basculă, amortizoare, bara stabilizatoare, caseta de direcție);
– Starea luminilor (faruri, stopuri, semnalizare, proiectoare);
– Verificare estetică (integritate parbriz, rugină, anvelope, culoare, elemente de caroserie).
La final, la fiecare verificare ITP, se realizează o înregistrare fotografică digitală a mașinii, care va fi salvată în calculatorul staţiei.
Dacă sunt constatate nereguli care pot afecta siguranţa în trafic, maşina va fi respinsă și ți se va acorda o perioadă pentru remedierea problemelor. Autovehiculele pot trece de ITP cel mult cu defecte minore, iar dacă este vorba de defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile.
Deficiențele identificate la o verificare ITP se împart în trei categorii:
- minore: nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului
- majore: pot compromite siguranţa vehiculului, pot avea un impact asupra mediului sau îi pot pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic
- periculoase: prezintă un risc crescut asupra siguranţei rutiere sau care au impact asupra mediului
Ce acte sunt necesare pentru ITP?
Pentru Inspecția Tehnică Periodică este necesar să prezinți un dosar cu câteva documente esențiale. Astfel, trebuie să ai asupra ta:
- cartea de identitate a vehiculului în original sau copie conform cu originalul eliberat de leasing sau bancă în cazul persoanelor juridice;
- certificatul de înmatriculare în original;
- asigurare obligatorie (RCA) valabilă;
- BI/CI a persoanei care se prezintă cu vehiculul.
Este important de precizat faptul că nu este obligatoriu ca proprietarul maşinii să fie cel care merge cu ea la ITP. De asemenea, în momentul verificării ITP autoturismul trebuie să fie curat, iar anvelopele să fie umflate la presiunea nominală.
În concluzie, pentru a efectua o verificare ITP, ai nevoie numai de câteva documente esențiale și trebuie să-ți pregătești mașina corespunzător. Alege o stație ITP cu echipament de calitate, pentru a beneficia de cele mai bune servicii.
Conducatorii auto care sunt depistați în trafic cu Inspecția Tehnică Periodică expirată vor primi o amendă care variază între 1.305 și 2.900 de lei. Mai mult, șoferii vor rămâne și fără plăcuțele de înmatriculare, iar mașina va rămâne imobilizată până la sosirea unei platforme pentru transport.