Întreținerea și reparațiile sunt poate operațiunile care ocupă cel mai mult timp unui automobilist dedicat. De cele mai multe ori, prețul se pune în primul rând pe calitatea lucrării, și un timp de execuție cât mai eficient. Lucrul în condiții de siguranță se corelează cu o productivitate crescută, dar totuși, de cele mai multe ori echipamentul de protecție este neglijat sau lipsește cu desăvârșire.
Dacă vrem ca eficiența să fie pe primul loc, cum ne echipăm corespunzător pentru munca în atelierul auto? Mai jos descoasem pe scurt cele mai potrivite echipamente de protecție pentru mecanici:
1. Îmbrăcăminte de protecție
Fie că vorbim despre combinezoane de protecție, jachete sau pantaloni de lucru, materialul din care sunt croite este gândit pentru o rezistență crescută la rupere și sfâșiere. Bumbacul ignifugat este o alegere potrivită pentru sudori, iar tercotul cu întărituri este ideal pentru majoritatea situațiilor cu care ne întâlnim în atelier. În plus, tercotul are o bună rezistență la contactul cu uleiul, vaselina și murdăria sinonimă cu acest domeniu.
Îmbrăcămintea de protecție trebuie să fie și versatilă, bineînțeles. Buzunarele la piept, mânecile detașabile, și croiala pe corp sunt aspectele de care trebuie să ținem cont. Angrenajele în mișcare, strungul, și alte unelte rotative pot agăța mânecile sau jacheta, ducând la accidente care pot fi ușor evitate.
Pantalonii de lucru au de asemenea câteva trucuri în…mânecă, să zicem așa. Buzunarele multiple, găicile laterale pentru unelte și fermoarul în partea inferioară nu sunt absolut esențiale, dar oferă un plus de funcționalitate. Pentru munca pe brânci, există pantaloni de lucru specializați: buzunarele pentru genunchiere și întărituri în zonele cele mai intens solicitate.
2. Mănuși de protecție
Clasicele mănuși din piele, ideale pentru sudură și activități grele, oferă o bună protecție la riscuri mecanice în general. Totuși, pentru lucrări de finețe, mănușile din fibre sintetice pot fi o alegere net superioară. Tricotate din fibre de carbon, Nylon, Lycra sau Dyneema, multe modele beneficiază de un strat suplimentar de protecție pe palmă și degete. Acest strat din poliuretan, nitril sau latex are rolul de a crește rezistența la hidrocarburi, zgârieturi, și abraziune.
3. Încălțăminte de protecție
O pereche de bocanci de protecție cu bombeu sunt net superiori tenișilor obișnuiți. Încălțămintea de protecție cu tratament antistatic sau ESD, rezistență la hidrocarburi și rezistență crescută la alunecare este cu atât mai recomandată pentru munca în ateliere auto.
Dacă haina nu face pe om, nici echipamentul de protecție nu face un meșter adevărat. Dar ce-i drept, un mecanic care se respectă va ține atât la look, cât și la funcționalitate. Dacă încălțămintea de protecție vine și în mărimi mari, îmbrăcămintea de protecție vine în game asortate, iar sporul la lucru…vine de la sine!