Urticaria este una dintre afecțiunile dermatologice comune, care afectează numeroase persoane anual. Cu siguranță ai avut și tu cel puțin o dată în viață, cel mai probabil în copilărie. Urticaria se prezintă ca o erupție în straturile superficiale ale pielii, derma și hipodermul. Aspectul erupției este de papule sau plăci eritematoase, care pot apărea oriunde și provoca prurit intens. Urticaria poate dura câteva zile sau săptămâni, situație în care este acută, și peste 6 săptămâni, când este cronică. Există mai multe cauze ale urticariei, iar recunoașterea lor te poate feri de apariția ei. Descoperă în continuare 8 dintre ele!
1.Alimente
Urticaria poate fi alergică sau non-alergică. Dintre cele 2 tipuri de urticarie, cea alergică este deseori legată de consumul anumitor alimente. Înghițirea unui anumit produs declanșează secreția de histamine în sânge. Histaminele sunt enzime care au rol în răspunsurile imune locale. Altfel spus, ele ajută corpul să se apere în situații de risc, ca înțepătura unei insecte, pătrunderea unor germeni sau consumul unui aliment alterat [1]. Însă, uneori organismul evaluează greșit amenințările și eliberează histamina în situații în care nu ar trebui. Astfel apare reacția alergică, a cărei manifestare poate consta și în erupții cutanate.
Alimente care produc urticarie multor persoane sunt:
- alunele și alte nuci și semințe cu coajă;
- caisele;
- căpșunele;
- ouăle;
- laptele;
- peștele și fructele de mare;
- cerealele cu gluten.
Alergiile alimentare și urticaria pot apărea și din cauza conservanților și aditivilor. Aceștia se folosesc în industria alimentară pentru prelungirea termenului de expirare și îmbunătățirea gustului sau aspectului. Organismul copiilor reacționează deseori alergic și dezvoltă urticarie la contactul cu conservanții și aditivii [2].
2.Medicamente
Anumite substanțe din componența unor medicamente pot declanșa urticarie. Câteva exemple de grupe de medicamente care pot provoca alergii sunt:
- antibiotice;
- analgezice;
- medicamente folosite în tratarea cancerului;
- aspirina;
- antireumatice [2].
3.Înțepăturile de insecte și arahnide
Urticaria provocată de insecte sau arahnide este comună în rândul copiilor mici, pentru că durează până organismul lor se obișnuiește cu mediul. De asemenea, călătorii în zone noi, în care există alte specii de nevertebrate, pot experimenta alergii după înțepături [2]. Puricii și acarienii sunt cea mai comună cauză a urticariei de acest tip, dar și țânțarii, păianjenii, ploșnițele și alte specii o pot declanșa [1,2].
4.Substanțe
Anumite substanțe chimice pot declanșa reacții alergice chiar dacă nu sunt ingerate sau ajung în sânge. Simpla atingere poate declanșa urticaria. Praful, polenul și mucegaiul sunt exemple de substanțe care se regăsesc în mod comun în natură, dar care pot provoca reacții cutanate la unele persoane. Saliva unor animale, latexul, nichelul sunt alți alergeni comuni care provoacă urticarie [1].
5.Boli infecțioase
Atât infecțiile virale, cât și cele bacteriene pot provoca apariția urticariei. În aceste cazuri erupția nu este alergică. Afecțiuni cauzate de streptococi sau infecții urinare sunt deseori factori declanșatori ai urticariei. Hepatita, răceala, mononucleoza sau Covid-19 [1,2] pot declanșa, de asemenea, apariția de erupții cutanate.
6.Radioterapia
Radioterapia se folosește în tratamentul cancerului și salvează vieți, dar se poate întâmpla ca organismul să reacționeze eliberând histamine care provoacă apariția de urticarie [1].
7.Schimbările de temperatură
Unele persoane sunt sensibile la schimbările de temperatură și pot dezvolta urticarie. Contactul cu aerul sau apa rece este factorul declanșator pentru anumite persoane, în timp ce pentru altele căldura corporală produsă de exercițiile fizice, expunerea la soare ori căldură poate produce urticaria [2].
8.Boli cronice
Urticaria cronică ține mai mult de 6 săptămâni, uneori luni sau ani și este recurentă. Deși nu-ți pune viața în pericol, poate fi semn al unor alte boli cronice, ca:
- lupus;
- boală celiacă;
- diabet de tip 1;
- artrită reumatoidă;
- afecțiuni ale tiroidei [1].
Urticaria este o problemă de sănătate care creează disconfort. Observă care sunt cauzele care o declanșează și încearcă să le eviți!
Surse :
- https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hives-causes
- https://www.healthline.com/health/hives