Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

7 curiozități despre fotbal, sportul cu cei mai mulți fani în Europa

30 octombrie 2024
in Sport

I se spune “sportul rege” dintr-un motiv foarte evident: este numărul 1 între preferințele pasionaților de sport pe continentul european, inclusiv în România. Vorbim desigur despre fotbal, jocul de echipă care presupune marcarea de goluri în poarta adversă și apărarea propriei porți. Este nevoie de un teren cu un anumit format, de cele două poți și de două echipe a câte 11 jucători (inclusiv un portar). Dacă există și spectatori în tribune, cu atât mai bine, căci fanii fac totul să fie mai spectaculos!

Românii iubesc fotbalul, după cum o arată audiențele consemnate de meciurile transmise la TV. Toate partidele din primul eșalon al campionatului național de fotbal masculin sunt transmise pe posturi TV. Mai nou, inclusiv unele meciuri de fotbal feminin sunt disponibile pentru a fi urmărite de la distanță.

AFC Hermannstadt v Farul Constanta - Romanian SuperLiga 1 Portrait of Gheorghe Hagi during Romania Super Liga: FC Hermannstadt - Farul Constanta - The inaugural match of the Municipal Stadium of Sibiu, 10 December 2022 Sibiu Romania PUBLICATIONxNOTxINxFRA Copyright: xFlaviuxBuboix originalFilename:buboi-notitle221210_npKEd.jpg

UEFA pregătește o regulă care poate distruge fotbalul românesc!

12 iulie 2023

Cupa României intră în faza grupelor

12 octombrie 2022

Coșmarul s-a terminat! Simona Halep a făcut anunțul după audierea de la TAS

22 februarie 2024
Gheorghe Hagi reactioneaza in meciul amical de fotbal dintre Banik Ostrava si Farul Constanta, desfasurat la Baza de pregatire de pe langa hotelul Remes din Opalenica, Polonia, duminica 2 iulie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Gică Hagi a retras echipa din campionat! FRF o va înlocui cu o retrogradată

5 iulie 2023

În era digitală, publicul are oricum acces ușor pe internet la conținut live din cele mai importante campionate naționale din Europa, precum și la competiții precum Liga Campionilor, Liga Națiunilor, campionate continentale sau mondiale. Fotbalul este în acest fel mereu aproape de public, difuzat la televizor (adesea Smart TV), pe PC (desktop sau laptop) și chiar pe dispozitivele mobile (smartphone și tabletă).

Iată mai jos 7 informații interesante despre fotbal, mai puțin cunoscute:

  1. Britanicii sunt cei creditați pentru inventarea fotbalului ca sport oficial, cu reguli asemănătoare celor pe care le cunoaștem astăzi, însă istoria fotbalului este de fapt mult mai lungă. Cele mai vechi consemnări ale unui joc similar provin din China, din urmă cu circa 2500 de ani! Așadar, cu mult înainte ca Premier League să expună echipe precum Manchester City, Chelsea, Liverpool, Manchester United sau Arsenal.
  2. Cel dintâi joc de fotbal internațional oficial consemnat este cel jucat la data de 20 noiembrie 1872, între Scoția și Anglia. S-a disputat pe un teren de la marginea orașului Partick și aproape 4.000 de oameni au asistat la acest eveniment istoric pentru lumea fotbalului.
  3. Se estimează că un jucător profesionist de fotbal aleargă în medie aproximativ 10 kilometri la fiecare meci, deci în puțin peste 90 de minute de joc (cele două reprize de câte 45 de minute plus iminentele prelungiri). Nu întâmplător, unii jucători spun că slăbesc chiar și câteva kilograme pe durata unei partide.
  1. Stephan Stanis este fotbalistul care a reușit să marcheze cel mai mare număr de goluri într-un singur meci. Francezul născut în Germania care a jucat la RC Lens în perioada 1936 – 1949 a înscris de 16 ori pentru echipa sa, în victoria din 1942 reușită în fața echipei Auby-Asturias, scor 32-0, în Cupa Franței.
  2. Meciul cu cele mai multe goluri pe tabletă este cel dintre As Adema și Stade Olymique L’Emyrne, consemnat în Cartea Recordurilor. Adema a câștigat cu 149-0 într-un mod cu totul neașteptat: adversara ei şi-a trimis mingea de 149 de ori în poartă, dorind să protesteze astfel față de o anterioară decizie de arbitraj. Deci, formația câștigătoare nici măcar nu a fost în posesia mingii…
  3. Cel mai vechi club de fotbal din lume este Sheffield FC din Regatul Unit, fondat la data de 24 octombrie 1857. Nathaniel Creswick și William Prest sunt numele fondatorilor. Clubul s-a înființat în orașul Dronfield, situat între importantele centre urbane Sheffield și Chesterfield.
  4. Cele mai multe mingi utilizate de FIFA la Campionatele Mondiale de Fotbal sunt produse în Pakistan, încă din anul 1982. Se estimează că circa 40% din toate mingile de fotbal sunt fabricate în Sialkot, oraș situat în Punjab, Pakistan. Chiar și Al Rihla, balonul oficial al competiției din Qatar din anul 2022, a fost produs în această localitate, fiecare minge fiind cusută manual.

Fotbalul este în prim-plan și în lumea jocurilor video, unde cel mai consacrat titlu recent este EA Sports FC 24, un joc de simulare dezvoltat de Electronic Arts. Acesta urmează seriei de jocuri video FIFA de mare succes, care s-a încheiat odată cu FIFA 23. Soccer Skills – Euro Cup (2021) sau Penalty Shooters 3 (2023) sunt ale exemple din categorie.

Chiar și amatorii de jocuri de cazinou online au la dispoziție sloturi cu tematică sportivă. Primul cazino licențiat în România, NetBet (L1160651W000195 ONJN, 18+, Fii Responsabil!), are în ofertă sloturi precum Football Mania Deluxe de la Wazdan (2018) sau Samba Soccer de la Gaming Corps (2024). Distracția la păcănele se poate combina așadar cu pasiunea pentru fotbal.

Pe internet pot fi găsite multe alte curiozități din lumea fotbalului. Spre exemplu, recordul de audiență pe o arenă de fotbal a fost stabilit în anul 1950 (la meciul dintre Uruguay și Brazilia au asistat 199.854 de persoane), cel mai mare stadion din lume este cel din Phenian, Coreea de Nord, cu o capacitate de 114.000 locuri, iar obiceiul ca portarul să poarte un tricou cu o culoare diferită de restul echipei a fost introdus abia în anul 1913.

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Mircea Geoană răspunde cum a ajuns diplomat în Ministerul de Externe. „Nu tata m-a ajutat”

Tragedie în Teleorman: Fost ofițer SRI găsit mort după ce s-a aruncat de la etajul opt al unui bloc

14

Indemnizații mai mari și plăți directe pe card pentru persoanele cu dizabilități. Cine beneficiază și ce sume se acordă

12

Alegeri prezidențiale 2025: Mobilizare uriașă a românilor din Diaspora

17

Blestemul „Power Couple”! CRBL și Daiana Anghel și-au încheiat relațiile în urma participării la show

14

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur inovează viața la țară: ușă automată pentru cotețul găinilor și planuri de restaurare a unei case vechi

08

Cod galben de furtuni și vreme rece: ANM emite avertizări pentru cea mai mare parte a țării

14

George Simion îi cere demisia de urgență: „O rușine națională”

12

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

Tragedie în Argeș: Un tânăr de 30 de ani a murit într-un accident rutier după ce mașina sa a lovit un copac

08

Alternativa pentru DN1, de la vis la realitate! Investiție de peste 642 de milioane de lei

09
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici