Produsele lactate sunt o parte esențială a unei alimentații sănătoase și variate. Ele ne furnizează proteine, calciu și alte vitamine și minerale esențiale pentru organism. Dar care sunt tipurile de lactate pe care ar trebui să le ai mereu la îndemână în frigider? Descoperă răspunsul mai jos!
1. Iaurtul
Iaurtul este un produs lactat fermentat considerat un aliment de bază în multe culturi din întreaga lume. Acesta se obține prin adăugarea de culturi de bacterii, în special Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus, în laptele proaspăt și prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, datorate în mare parte compoziției sale nutritive.[1]
Fiind bogat în proteine, calciu, vitamine și probiotice, iaurtul contribuie la îmbunătățirea microbiotei intestinale, ajută la menținerea sănătății oaselor și dinților, la prevenirea problemelor digestive și poate chiar contribui la întărirea sistemul imunitar.[1] Poate fi consumat simplu sau adăugat în diverse rețete și este ușor de încorporat în alimentația ta.
2. Kefirul
Kefirul este un alt produs lactat fermentat care a devenit cunoscut în întreaga lume pentru beneficiile sale asupra sănătății. Conține o varietate de probiotice, vitamine, minerale și antioxidanți care contribuie la sănătatea sistemului imunitar, a sistemului digestiv și la îmbunătățirea stării generale de bine.[2] Descoperă beneficiile kefirului!
Asemenea iaurtului, poate fi folosit într-o varietate de rețete, de la preparate dulci, precum clătite sau smoothie-uri, până la cele sărate, cum ar fi sosuri sau supe. Kefirul poate fi, de asemenea, combinat cu fructe, nuci sau semințe pentru a crea un mic dejun sau o gustare sănătoasă și delicioasă. Cu siguranță nu vei regreta dacă îl ai în frigider!
3. Brânzeturile
Brânzeturile ocupă un loc de cinste în dieta zilnică a multor persoane datorită beneficiilor pe care le aduc sănătății. Consumul regulat de brânză contribuie la asigurarea unui aport adecvat de calciu și proteine. În plus, conține probiotice și alți nutrienți importanți pentru sănătatea organismului.[3]
Brânzeturile sunt disponibile într-o varietate de sortimente, proaspete sau maturate, pot fi consumate ca atare ori pot fi adăugate în salate sau alte preparate culinare, sărate sau dulci. Este important, totuși, să se consume cu moderație, deoarece multe dintre ele pot fi bogate în grăsimi și sare.
4. Crema de brânză
Crema de brânză se pretează și ea la o multitudine de preparate, fie ele dulci sau sărate. De la aperitive sau sandvișuri la deserturi, există o varietate de rețete culinare ale căror ingrediente pot include crema de brânză.
Dată fiind gama largă de tipuri de cremă de brânză, sunt puține șanse să te plictisești de ea sau să nu mai știi cum să o mănânci. De exemplu, exista cremă de brânză cu smântână, care are o textura mai bogată, perfectă pentru preparatele de patiserie ori pentru a fi servită pe o felie de pâine. Crema de brânză cu usturoi sau cu verdețuri este ideală pentru aperitive sau ca umplutura pentru diferite preparate.
În plus, ca toate lactatele, este o sursă bună proteine, calciu și alți nutrienți importanți.[4]
5. Smântâna
Cremoasa smântână nu va rămâne nici ea nefolosită în frigider. Există multiple modalități de a o consuma și de a te bucura de gustul său delicios. Este, de asemenea, o sursă bună de calciu, proteine, probiotice și alți nutrienți esențiali. Este totuși important să o consumi cu moderație deoarece are un conținut ridicat de grăsimi saturate.[5]
Dincolo de faptul că oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea digestiei până la întărirea sistemului imunitar, lactatele precum iaurtul, kefirul, brânzeturile, crema de brânză și smântâna își pot găsi cu ușurință locul într-o dietă echilibrată, fie că le consumi ca atare ori le folosești ca ingrediente. Sunt motive suficiente pentru a te asigura că le ai mereu în frigider!
Bibliografie:
- Ware, Megan. „Everything You Need to Know about Yogurt”, Medical News Today, 11 Jan. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/295714. Accesat la 9 Oct. 2024.
- Leech, Joe. „9 Evidence-Based Health Benefits of Kefir”, Healthline, 24 Sept. 2018, www.healthline.com/nutrition/9-health-benefits-of-kefir. Accesat la 9 Oct. 2024.
- Ware, Megan. „Is Cheese Good or Bad for You?”, Medical News Today, 13 Sept. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/299147. Accesat la 9 Oct. 2024.
- „Cream Cheese Nutrition: Calories and Health Benefits”, Verywell Fit, 2016, www.verywellfit.com/cream-cheese-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4111288. Accesat la 9 Oct. 2024.
- „What to Know about Sour Cream”, WebMD, 6 July 2022, www.webmd.com/diet/what-to-know-about-sour-cream. Accesat la 9 Oct. 2024.