Balamalele sunt piese esențiale ale ușilor de interior și exterior, deoarece sunt cele care permit mișcarea ușii pentru a o deschide și închide. De asemenea, acum balamalele au și rol estetic, tocmai datorită varietății de modele de pe piață. Acestea pot fi alese în funcție de nuanță, culoare și formă, pentru a se potrivit materialului din care este fabricată ușa.
Iată câteva tipuri de balamale și caracteristici de care să ții cont când le alegi:
1.Balama tip fluture sau universală
Poate cel mai des folosit tip de balama este cel fluture, la uși de interior. Ca aspect, balamaua tip fluture are două componente: una în formă de arpă de fluture, care se montează pe cantul ușii, iar a doua sub forma conturului aripii, care se montează pe toc. Acest tip de balama este avantajos pentru că permite ușii să se miște liber și reduce frecarea ușii de toc, dar se instalează ușor de asemenea.
Balamaua tip fluture se montează cu șuruburi pentru lemn și trebuie să ții cont de faptul că aceasta creează un spațiu între ușă și toc, așa că este posibil să fii nevoit să instalezi și un opritor la perete. Alege balamale din inox, aluminiu sau zamac pentru ușile din locuința ta.
2.Balama tip lacrimă
Balamaua tip lacrimă are un rulment special care previne abraziunea suprafeței balamalei. Aceasta se folosește cel mai des în cazul ușilor și porților din metal, deoarece materialul și suprafața pot fi sudate și vopsite în funcție de nevoi și preferințe. Două bucle de balama tip lacrimă pot susține o greutate de până la 25 de kilograme, iar o greutate de până la 60 de kilograme necesită patru astfel de balamale.
3.Balama mascată
Acest tip de balama poate fi ascunsă cu ușurință în canturile ușii, dar și în toc. Cel mai des sunt folosite în cazul ușilor din MDF sau alte tipuri de lemn moale. Geometria și designul balamalelor de generație nouă pun accent pe integrarea acestora în stilurile contemporane de design. În cadrul acestora chiar și cele mai mici detalii contează, iar o balama mascată poate fi o soluție potrivită pentru cei care preferă elementele minimaliste cât mai elegante.
4.După modul de atașare
În această categorie se regăsesc mai multe tipuri de balamale care merită menționate:
- Balamale aplicate;
- Balamale semiaplicate;
- Balamale îngropate;
- Balamale semiîngropate;
5.După modul de prindere de suport
Balamalele se diferențiază și prin felul în care se prind de suport. Acestea pot fi:
- Balamale încorporate;
- Balamale care se fixează prin străpungerea suportului;
- Balamale care se înfiletează în suport;
- Balamale care se fixează în suport prin șuruburi și cuie;
- Balamale care se prind prin presarea suportului;
- Balamale care se sudează.
Ține cont de greutatea ușii la care instalezi balamalele, dar și de materialul din care este fabricată, pentru a alege accesoriile potrivite pentru aceasta. De asemenea, la fel de important este sa alegi balamalele în funcție de tipul de deschidere al ușii. Principalele categorii din care fac parte balamalele sunt dreapta și stânga.
Acordă atenție acestor detalii când instalezi ușile din locuința ta sau atunci când vrei să schimbi balamalele vechi și demodate.